Red Hat Ceph Storage 3 přináší vylepšení pro podnikové ukládání dat

Nejnovější verze přední platformy pro objektové ukládání dat zdokonaluje podporu technologie OpenStack i heterogenních prostředí, zlepšuje použitelnost a zvyšuje výkon

Praha, 13. listopadu 2017 – Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), přední světový poskytovatel řešení založených na open source technologiích, oznámil nejnovější aktualizaci své masivně škálovatelné platformy pro softwarově definované objektové ukládání dat Red Hat Ceph Storage 3. Nová verze přináší podporu jak blokového ukládání dat prostřednictvím rozhraní iSCSI, tak i souborového ukládání dat v rámci souborového systému CephFS. Díky těmto inovacím zvyšuje platforma Red Hat Ceph Storage význam jednotného ukládání dat v technologii OpenStack a v heterogenních prostředích a výrazně tak rozšiřuje svoji použitelnost v implementacích vyžadujících ukládání dat v řádu petabajtů.

Red Hat Ceph Storage 3 staví na dlouholeté vůdčí pozici společnosti Red Hat v oblasti objektového ukládání dat a představuje robustnější i výkonnější úložnou technologii. S možností nasadit úložiště v prostředí kontejnerů nabízí nová verze další úsporu nákladů a vyšší provozní efektivitu.

Mezi hlavní přínosy platformy Red Hat Ceph Storage 3 patří:

 

  • Možnost naplnit širokou škálu požadavků na ukládání dat v prostředích s technologií OpenStack, což podnikům zjednodušuje využití veškerého potenciálu platformy pro cloudovou infrastrukturu, a to bez nákladů na vzájemně oddělené úložné systémy, které by bylo nutné pořídit a spravovat samostatně. Uvedení horizontálně škálovatelného souborového systému CephFS kompatibilního se standardem POSIX doplňuje stávající možnosti blokového a objektového ukládání dat platformy Red Hat Ceph Storage. Zákazníci mohou nyní toto úložiště efektivněji začlenit do privátních cloudů využívajících technologii OpenStack, a to v široké škále nasazení včetně web-scale cloudů, infrastruktur využívajících virtualizaci síťových služeb (Network Functions Virtualization infrastructure, NFVi) a vývojových či výpočetních cloudů.

 

 

  • Snadná migrace z tradičních platforem pro ukládání dat, a to díky nově přidané podpoře rozhraní iSCSI pro více produktů a širší škálu použití včetně zálohování a obnovy. Výhodné je to zejména v heterogenních prostředích pro ukládání dat, jako jsou řešení postavená na technologiích VMware a Windows, jejichž součástí není nativní ovladač Ceph. Díky bráně iSCSI si podniky v rámci stávající virtualizované infrastruktury vystačí s jedinou nákladově efektivní a vysoce škálovatelnou platformu pro blokové ukládání dat a současně mohou pro své moderní systémy využívat technologii Ceph. Výrazně tak klesá potřeba dedikovaných datových sítí SAN (Storage Area Network).

 

  • Nasazení podnikového úložiště v linuxových kontejnerech, které zjednodušují provoz a zanechávají menší hardwarovou stopu. Kontejnerizované úložné procesy na pozadí umožňují provozovat Red Hat Ceph Storage na menším počtu serverů, a to díky sdílení služeb, které dříve vyžadovaly – například z důvodu omezení rizika konfliktu zdrojů – vyhrazený hardware. Předběžné testy založené na standardní konfiguraci clusteru Red Hat Ceph Storage ukázaly snížení nákladů spojených s hardware nejméně o 24 procent. Tento fakt je obzvláště důležitý pro zákazníky z oblasti telekomunikací, jako například pro ty, kteří implementují NFVi a potýkají se s hardwarovými omezeními či s nedostatkem volného prostoru.

Platforma Red Hat Ceph Storage 3 má také za cíl podstatně zlepšit uživatelskou zkušenost. Nová verze pomáhá administrátorům, kteří mají k dispozici grafický přehled o využití clusteru jako celku nebo po jednotlivých komponentách, s proaktivním monitoringem i s řešením problémů u distribuovaných úložných clusterů. Nové webové rozhraní, které obsahuje více než desítku různých nástěnek, je založené na komunitním projektu Ceph Metrics. Nejnovější verze navíc přináší i několik dalších vylepšení zvyšujících použitelnost celé platformy a rozšiřujících možnosti automatizace, jako je například dynamické rozprostírání oblastí (bucket sharding) navržené ke zjednodušení správy i ke snížení provozních nákladů.

 

Uváděná verze je zcela v souladu s dynamikou působení společnosti Red Hat na trhu s úložnými řešeními. Její pozici potvrzuje i analytická firma Gartner, která v říjnu zařadila Red Hat mezi vizionáře magického kvadrantu pro oblast distribuovaných souborových systémů a objektového ukládání dat již druhý rok v řadě (zpráva 2017 Magic Quadrant for Distributed File Systems and Object Storage). V kvadrantu vizionářů patří společnosti Red Hat pozice nejvíce napravo a získala ji za ucelenost svých vizí a za nejvyšší schopnost je realizovat.

Platforma Red Hat Ceph Storage 3 je založená na komunitním open source projektu Ceph Luminous, u kterého je společnost Red Hat předním přispěvatelem.

Dostupnost

Platforma Red Hat Ceph Storage 3 by měla být k všeobecně k dispozici od listopadu 2017.

Podpůrná vyjádření

Ranga Rangachari, viceprezident a ředitel pro oblast ukládání dat, Red Hat

“Platforma Red Hat Ceph Storage 3 představuje klíčový milník pro komunity okolo technologií OpenStack, VMware a Windows, které vyžadují jednotné řešení pro ukládání dat. S touto novou verzí definuje společnost Red Hat základy pro všechny softwarové ukládací služby k tomu, aby mohly být v budoucnu dodávány v podobě kontejnerů, a současně pomáhá zákazníkům zvyšovat jejich agilitu a snižovat implementační náklady.“

Olivier Delachapelle, manažer pro řízení kategorií v oblasti datových center pro region EMEIA, Fujitsu

“Red Hat Ceph Storage 3 je pravděpodobně nejpokročilejším řešením pro softwarově definované ukládání dat kombinující extrémní škálovatelnost, špičkovou odolnost vůči selhání a vynikající poměr cena/kapacita. Spojením úložiště Red Hat Ceph Storage se serverovými technologiemi a síťovými komponentami značky Fujitsu do jednoho uceleného řešení zahrnujícího i komplexní podporu pomáháme zákazníkům dosáhnout na všechny výhody, které plynou z open source softwarově definovaného ukládání dat, a to bez implementačních a provozních rizik spojených s využíváním úložišť vybudovaných vlastními silami.“  

Laura DuBois, viceprezidentka skupiny, IDC

“Investice do řešení pro softwarově definované ukládání dat pokračují v překonávání výdajů vynakládaných na tradiční úložné architektury. Softwarově definovaná úložiště nabízí vlastnosti a funkce důležité pro digitální transformaci, zejména pak pružnost IT s vyšší mírou automatizace a nižšími investičními náklady. Red Hat Ceph Storage je vysoce škálovatelná a unifikovaná platforma pro softwarově definované ukládání dat, která poskytuje dostatečný výkon pro stávající systémy a umožňuje provoz úložišť v kontejnerech i snadnou správu v rámci cloudových infrastruktur postavených na technologii OpenStack.”

Další informace

 

Jak se spojit se společností Red Hat?

O společnosti Red Hat

Společnost Red Hat je přední světový poskytovatel open source softwarových řešení, který s využitím komunitního přístupu poskytuje spolehlivé a vysoce výkonné cloudové, virtualizační, úložné, linuxové a middlewarové technologie. Brněnská pobočka Red Hat Czech s.r.o. je jedním z největších vývojových center společnosti na světě. Vedle technologií nabízí Red Hat také vysoce oceňovanou technickou podporu, školení a konzultační služby. Díky celosvětovému propojení sítě firem, partnerů a open source komunit pomáhá vytvářet relevantní a inovativní technologie, které osvobozují zdroje pro rozvoj a připravují zákazníky na budoucí změny v informačních technologiích. Více informací o společnosti Red Hat je k dispozici na adrese www.redhat.com.