Mistrovství České republiky v počítačových hrách společně s Vodafone Mistrovstvím České republiky v mobilních hrách oficiálně skončilo

V neděli večer se zabouchly dveře pavilonu B brněnského výstaviště a Mistrovství České republiky v počítačových hrách společně s Vodafone Mistrovstvím České republiky v mobilních hrách oficiálně skončilo. Pojďme se za špičkou ledovce letošní sezóny elektronického sportu u nás poohlédnout.

Brno, 15. listopadu – Další ročník MČR se jako součást festivalu Life! již potřetí v řadě uskutečnil v Brně, kde navázal na svoji dlouholetou historii. Zatímco počítačové mistrovství poznalo sedmé šampiony ve hrách Counter-Strike: Global Offensive a League of Legends, to mobilní bylo po loňské premiéře pozvednuto na novou úroveň a to i díky přesunu Hearthstone, kde byla společně s hitem letošní sezóny Clash Royale představena tematicky naladěná stage, která nemá na domácí scéně obdoby.

Obě mistrovství přilákala 10. až 12. listopadu na výstaviště BVV více než 48 000 tisíc fanoušků, další desetitisíce sledovaly klání na internetu skrze platformu Twitch, kde při finálovém programu vznikl i český rekord 10 630 diváků v jeden moment. Největší atmosféru si však užili návštěvníci přímo na místě, kdy se vyvrcholení celoročního snažení dočkalo přeplněných tribun a bouřlivého fandění. Historie se psala nejen v samotných turnajích, do NVIDIA Síně slávy česko-slovenského esportu byl jako druhý v pořadí jmenován legendární závodník a mistr světa z roku 2011, Erik „hakkiJunior“ Leštach.

Karetní hra Hearthstone zažila po přesunu z počítačové části svou mobilní premiéru a nové možnosti si nejen účastníci turnaje pochvalovali. Z široké domácí špičky se do Brna sjela šestnáctka nejlepších, která si to v pátek a sobotu rozdala v napínavém klání. Ze zisku českého titulu se po tom slovenském mohl radovat Pavel „Scruffy“ Janík z týmu eSuba.SAMSUNG, na nějž ve finále nestačil černý kůň David „Gumicuk“ Borunský ze stáje eEriness E-BLUE poměrem 1:3. Scruffy se spolu se zlatou medailí může radovat ze zisku 25 000 Kč, mobilního telefonu Vodafone V8 a tarifu #jetovtobě na rok zdarma.

Druhou součástí mobilního mistrovství byl stále populárnější herní titul Clash Royale. Loňský ročník by se dal označit jako nultý, letos už se jelo v plné ráži od začátku herní sezóny. I díky tomu se do Brna dostali ti opravdu nejlepší a hned dvanáct ze šestnácti účastníků MČR finále bylo z týmu Zetko eSports, největšího aspiranta na titul. Dominanci tohoto celku podtrhuje nadvláda stupně vítězů, tím nejšťastnějším se po těsném finále mohl stát pouze jeden, Thai Dang „bRoCk“ Xuan. Ten si domů kromě mistrovského titulu odnáší 15 000 Kč, mobilní telefon Vodafone V8 a tarif #jetovtobě na rok zdarma

Tím se tedy dostáváme k počítačovému klání. Jako první se podíváme na League of Legends turnaj, který sliboval velkou bitvu. Tým obhájců titulu se totiž rozložil na dvě poloviny a nikdo nedal nikomu nic zadarmo. Do souboje mezi eSubou a Inside Games Tribunal ale vstoupil celek Alza.eXtatus, který v semifinále ve třech hrách zdolal IGT v čele s hvězdným Freezem a nedělní finále mělo složení právě eSuby a eXtatus. Hry to byly krásné, diváci se bavili, ale kvalitnějším individuálním i týmovým výkonem si zlaté medaile na krku a finanční odměnu 60 000 Kč zajistili po tříleté pauze hráči týmu eSuba.

Třešničkou na dortu celého mistrovství byl stejně jako každý rok finálový duel v nejpopulárnějším FPS titulu současnosti, Counter-Strike: Global Offensive. Do Brna se sjela opravdová elita, která byla připravena ze sebe vyždímat maximum. Outsideři sice vytahovali drápky, ale pouze s lehkými šrámy se do finále probojovaly celky Alza.eXtatus a eSuba, dva největší favorité. Finálový zápas nabídnul naprosto vše, co si fanoušek může přát, což dokazovala bouřlivá atmosféra na místě i v online přenosu na Twitchi. Týmy se přetahovaly o každé kolo, ale z titulu a 60 000 Kč do kapsy se po těsné výhře 2:1 nad eSubou radovali zástupci Alza.eXtatus, z jejichž se řad jsme poznali trio trojnásobných mistrů ČR!

Vyvrcholení české herní sezóny bylo v letošním roce pozvednuto na dosud nepoznaný level a je širokou veřejností i odborníky označováno za nejlepší akci v historii česko-slovenského elektronického sportu.

Projekt MČR v počítačových hrách proběhl za podpory generálních partnerů HAL3000, DELL, Mountain Dew, CZC.CZ a hlavních partnerů AOC Gaming, WD, Logitech G a MSI.

Vodafone MČR v mobilních hrách bylo podpořeno strategickým partnerem Vodafone, generálním partnerem Samsung a hlavními partnery Alza.cz a SanDisk.

O Mistrovství ČR v počítačových a mobilních hrách

MČR v počítačových a Vodafone MČR v mobilních hrách je vrcholnou akcí profesionálního a poloprofesionálního hraní (progamingu) České i Slovenské republiky. Turnaj s dlouholetou tradicí byl obnoven po tříleté pauze v roce 2011, kdy se jeho novým pořadatelem stala agentura PLAYzone. Finále sedmého ročníku se odehrálo 10. až 12. listopadu na brněnském výstavišti jako součást festivalu Life!, a to v samostatném pavilonu B.

O PLAYzone

Agentura PLAYzone se zaměřuje na pořádání herních eventů, online marketing v herní komunitě, profesionální živé přenosy z herních i neherních akcí a také každoroční pořádaní Mistrovství České republiky v počítačových hrách, které je považováno za vrcholnou esportovou akci. Velkou aktivitou je také portál PLAYzone.cz, jenž je nejnavštěvovanějším herním portálem na českém internetu a jehož náplní je každodenní pořádání turnajů, zpravodajství z domácího i zahraničního světa progamingu, společně s celou řadou komunitních aktivit.