Výživové trendy jdou ruku v ruce s bio potravinami. Pozor i na čerstvost, radí majitelé internetových bioobchodů

V dnešní době je alternativní strava hodně diskutovaným tématem. Zahrnuje různé přístupy, jako například vegetariánství, veganství, vitariánství a další. Ti, co volí tuto cestu, si často produkty vybírají a následují další trendy jako je upřednostňování bio potravin a menších prodejců. Přece jen jídlo je požitek a obchodní řetězce ne vždy nabízejí top kvalitu. Podle odborníků je zejména důležité dbát nejen na označení bio. jako známku určité kvality, ale také na čerstvost potravin.

Ačkoliv vegetariáni, vegani a například právě vitariáni omezují či vůbec nekonzumují živočišné produkty, ne vždy je nutné vyřadit vše klasické z jídelníčku. Příkladem může být třeba mléko, kdy existuje alternativa v podobě rostlinných nápojů.

„To, že si zvolíte a žijete určitým stylem stravování neznamená, že se musíte nutně omezovat a ochuzovat o určité druhy potravin. Například klasické kravské mléko lze nahradit opravdu lahodnými rostlinnými nápoji. Doporučit mohu špaldový nápoj a samozřejmě klasické sójové nápoje. Jsou k dostání v různých příchutích a ochucení, mnohdy ani nepoznáte, že se nejedná o mléko,“ říká Věra Čutková, majitelka internetového obchodu Bioplus.cz, který nabízí vysokou kvalitu biocerfifikovaných potravin.

Vegetariánství je vyřazení masa z jídelníčku. Někteří lidé, kteří se označují jako vegetariáni, jej nevyřazují úplně, vyhýbají se například jen konzumaci červeného masa, ale drůbež a ryby jedí. V komunitě však mnohdy z právoplatné vegetariány uznávaní nejsou.

K vegetariánskému stylu života může vést obyčejná nechuť k masu, ale také etické či náboženské přesvědčení, nesouhlas se zabíjením zvířat. Výhodou vegetariánství je větší konzumace vlákniny a méně živočišných tuků. Je však třeba dát si pozor na dostatečný příjem bílkovin, minerálních prvků jako je železo nebo zinek a také vitaminu D.

Vegani vyřazují ze stravy jak maso, tak všechny ostatní živočišné produkty. Nekonzumují tedy například vajíčka, mléčné produkty ani včelí med. Z velké míry již nejde jen o jídelníček ale o celkový životní styl, který se spojuje také s bojem za práva zvířat, odmítáním testování kosmetických produktů na zvířatech či výrobky z kůže a vlny. Vegani jedí zejména luštěniny, obiloviny, ořechy, semena, ovoce, zeleninu, houby a různé bylinky.

Vitariáni jsou v podstatě podskupinou veganů. Konzumují pouze rostlinnou stravu, která ale ještě navíc neprošla teplotou vyšší než 42 stupňů Celsia. Takováto strava bývá také nazývaná „raw food“ (z angličtiny – syrová strava). Vitariáni věří, že tepelná úprava potraviny znehodnocuje a zabíjí v nich důležité živiny a enzymy, které jsou pro lidské tělo důležité. Značnou složku jejich jídelníčku tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semínka.

„Příznivci stravovacích směrů vyhledávají kvalitu nejen podle označení BIO. V obchodech je dnes totiž na ledasčem označení, že se jedná o bio, či že potraviny mají patřičné certifikáty. Mnohdy tomu tak ovšem není. Doporučují si opravdu dobře prověřit svého prodejce, pokud to s BIO produkty myslíte vážně,“ doporučuje Věra Čutková z Bioplus.cz.

V případě alternativních trendů stravování je důležité věnovat se stavbě jídelníčku, aby v něm nic důležitého nechybělo. Nevýhodou je také větší časová i finanční náročnost na přípravu pokrmů.

Existují i různé další alternativní výživové směry, které se zaměřují na konzumaci různých druhů potravin a vyřazování jiných. Mnohé z nich mohou být v různých případech pro lidské tělo opravdu prospěšné, vždy je však třeba si pohlídat, co člověk přijímá a co by mu potenciálně mohlo chybět. Tyto směry jsou charakteristické tím, že na rozdíl od běžného „všežravce“ si člověk musí svůj jídelníček hlídat a doplňovat různé látky.

Alternativní výživové směry se v poslední době stále více rozšiřují, internet je plný receptů s využitím pouze rostlinných surovin, navštívit můžete i různé takto zaměřené restaurace. O alternativních směrech se stále více mluví a získávají řadu příznivců.