Titul NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Václava Havla Praha získala letecká společnost easyJet

V letošním ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE, kterou pořádá Letiště Praha ve spolupráci s městskou částí Praha 6, zvítězila britská letecká společnost easyJet. Trofej ve tvaru křišťálové vlaštovky vítězi předali předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř a místostarosta městské části Praha 6 Martin Polách. Kromě hladiny hluku při příletu a vzletu se hodnotí také dodržování letových tratí a efektivní využití sedačkové kapacity, tzn. obsazenost letadla. Pražské letiště se tak každoročně snaží motivovat letecké společnosti ke snižování hluku a šetrnějšímu přístupu k obyvatelům v okolí.

„Jsme si vědomi naší důležité role v oblasti ochrany životního prostředí, a proto k ní přistupujeme aktivně. Usilujeme o minimalizaci hlukové zátěže civilní letecké dopravy v okolí letiště a dlouhodobě se snažíme motivovat letecké společnosti k používání moderních letadel a dodržování předpisů. K tomu využíváme nejen provozní, ekonomická a technická opatření, ale jedním z efektivních způsobů motivace leteckých dopravců je i každoročně vyhlašovaná soutěž o titul NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE, kterou pořádáme již od roku 2006, “ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

O titul NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE roku 2017 se utkalo celkem 10 leteckých dopravců, kteří v letošním roce létají na Letiště Václava Havla Praha nejčastěji. Jedná se o Aeroflot, airberlin, British Airways, České aerolinie, easyJet, KLM Royal Dutch Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair a Travel Service. Vítězem se stala letecká společnost easyJet, která je držitelem již tří trofejí. Britská aerolinka cenu obdržela také v roce 2006 a 2011.

“Jsme velmi hrdí na to, že naše moderní flotila letadel Airbus se osvědčila jako nejtišší na Letišti Václava Havla Praha. Jako přední evropská letecká společnost se zavazujeme pokračovat ve snižování dopadu leteckého hluku na místní obyvatele. Společnost easyJet také postupně zařadí do provozu 130 nových letadel rodiny A320neo, které jsou o 50% tišší než stávající letadla při vzletu a přistání, takže se těšíme na provoz těchto letadel i na pražském letišti,” uvádí Thomas Haagensen, výkonný ředitel společnosti easyJet pro Evropu.

Soutěž se konala jako každý rok v období, kdy je letecký provoz na pražském letišti nejintenzivnější, tedy od 1. května do 31. října 2017. Což potvrzují také statistiky. „Letiště Václava Havla Praha má za sebou provozně nejsilnější letní měsíce. V období mezi červnem a srpnem jsme rekordně odbavili přes 4,9 milionů cestujících,“ dodává Václav Řehoř.

„Celoroční spolupráce s letištěm je výborná a snaha o minimalizaci negativních dopadů z jeho provozu je jedním ze vstřícných kroků vůči Praze 6 a jejím obyvatelům,“ říká Eva Smutná, zástupkyně starosty městské části Praha 6.

Pro vyhodnocení soutěže je využit monitorovací systém ANOMS9, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a zaznamenává trajektorie všech letů. Systém zahrnuje 13 stacionárních a 2 mobilní měřící stanice, které jsou umístěny ve vybraných lokalitách v okolí letiště tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídající hodnotu.

Podrobná pravidla soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE a zároveň informace ohledně měření hluku na Letišti Václava Havla Praha jsou k dispozici na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí. Více informací ohledně ochrany ovzduší a snižovaní hluku z leteckého provozu na Letišti Václava Havla Praha naleznete v Profilu a CSR zprávě skupiny Český aeroholding 2015/2016 dostupné zde.