Jak si správně vybrat herní myš? Aneb dostaň se v hraní na vyšší mety

Praha, 20. prosince – Herní myš je základní výbavou každého hráče. Její moderní technologie, lákavý vzhled a spousta vychytávek mohou posunout gaming ještě o level výš. Co opravdu rozhoduje? Ultrapřesný senzor s bezchybným přenosem sebemenšího pohybu, nebo vysoká odolnost, díky níž myš přežije nekonečné gamingové maratony? Podle čeho vybrat takovou myš? DPI, pollingrate, frekvence snímání, spínače či druh senzoru. Pro většinu neznámé parametry, které je však nutné zohlednit.

Herních myší je v současné době na trhu neuvěřitelné množství. Výrobci se předhánějí v tom, která myš je více „gaming“, ale technické parametry mluví samy za sebe. Při nákupu je vhodné znát všechny odborné termíny označující vlastnosti myši. V prvé řadě však myš musí padnout do ruky.

Prodloužená ruka hráče

Úchop se dělí na tři typy. Prvním je z nich je tzv. Palm grip, kdy je ruka plně položena na myši. Zápěstí je relaxované, a tak je možné pracovat s myší velmi dlouho. Na druhou stranu pohyb již není tak přesný, jako tomu je v případě Fingertip gripu, kdy je dlaň posunutá mírně dopředu a na myši spočívají pouze prsty. Přesnost je vysoká, ale tato poloha není dlouhodobě příliš snesitelná. A nakonec třetí, kterým je Claw grip. Dlaň je položena na myši, ale prsty jsou pokrčené k dosažení lepší přesnosti pohybu. Všechny tyto úchopy jsou vysoce individuální. Nejpřirozenější je však Palm grip. V každém případě, ať už má hráč úchop jakýkoliv, měl by hledat myš s vysoce ergonomickým designem. Při dlouhodobém používání myši, která člověku nesedí, se mohou vyskytnout zdravotní problémy.

DPI – když myš boduje

DPI neboli „dots per inch“ je hodnota, která určuje, kolik bodů dokáže senzor myši snímat na jeden palec. Čím vyšší tato hodnota je, tím je myš citlivější a dokáže lépe rozpoznat povrch pod sebou. Z uživatelského hlediska se kurzor myši pohybuje mnohem rychleji a celková dráha například při míření ve hrách je kratší. „Obecně vzato, vyšší DPI je jednoznačně lepší. Myš je mnohem přesnější a nestávají se tak často různé záseky nebo nepřesnosti v pohybu. Zároveň lze ve většině případů měnit citlivost u myši dle libosti. Pro herní myši je ideální 3200 DPI a výše,“ vysvětluje Goran Setler, product manager značky YENKEE, výrobce kvalitního IT příslušenství.

Pollingrate – poslušně hlásím

Odezva mezi myší a počítačem je při vyšším DPI klíčová. Pollingrate se udává v hertzích a platí, že čím více jich myš má, tím je přenášený pohyb stabilnější a přesnější. „Pollingrate se většinou pohybuje v rozmezí 500–1000 Hz. Samozřejmě lepší je vyšší hodnota. Trajektorie myši se v případě nižší frekvence musí dopočítávat softwarově, což občas působí chybné pohyby,“ vysvětluje výhody vyššího pollingrateu Goran Setler.

Optický senzor vs. laserový senzor

Každý typ má své pro a proti. Optické senzory jsou již odladěné, poskytují mnohem větší DPI nežli laserový senzor a na pro ně vhodném povrchu fungují bezchybně. Laserové mají obrovskou výhodu, že dokáží fungovat na jakémkoliv povrchu, tudíž odpadá nutnost koupě podložky. Bohužel ne vždy fungují laserové senzory stoprocentně. Bývají často pomalejší než optické. „Při nákupu lze těžko odhadnout, jak bude senzor fungovat. V současné době patří mezi špičku například senzory AVAGO, které oceňuje i komunita profesionálních hráčů,“ upřesňuje situaci se senzory Goran Setler.

Odolnost proti všemu

Opletený kabel je jednoduchá, ale velmi praktická vlastnost, která zaručí, že se spojení mezi počítačem a myší nikde nepřeruší. Náhodné přejetí židlí tak nemusí znamenat pro myš konec. Pozornost je dobré věnovat i mikrospínačům. Ty jsou uloženy pod nejnamáhavějšími tlačítky a měly by tedy být velmi odolné. Mezi špičku se řadí mikrospínače OMRON, které mají neobyčejně dlouhou životnost, ale zároveň si zachovávají perfektní technické vlastnosti hodící se pro gaming.

O Yenkee

Česká značka působí na trhu od roku 2012. Zabývá se výrobou kvalitního příslušenství pro fotoaparáty, tablety, počítače a mobilní telefony. Yenkee sází především na stylovost, rafinovanost a dostupnost. Značka patří pod společnost FAST ČR.