Praha poprvé přivítá Maker Faire: globální festival pro kutily 21. století

 

  • Stovky „makerů” –  volnočasových tvůrců z Česka i ze světa – se sejdou v dubnu na pražském Výstavišti
  • Zdarma může vystavovat každý, kdo vytváří něco zajímavého  
  • Uzávěrka přihlášek je 31. ledna

Praha, 3. ledna 2018 – Již letos na jaře budou mít kreativní lidé v Česku nový svátek. Prague Maker Faire, první ročník světově proslulého setkání hobby tvůrců, technologických kutilů, bastlířů a vynálezců se uskuteční o víkendu 14. a 15. dubna 2018 v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Maker Faire je celosvětově uznávaná síť akcí, kterou v roce 2006 iniciovala redakce časopisu Make se sídlem v San Francisku. Jednotlivé festivaly pořádají lokální organizace v mnoha zemích a setkávají se na nich fanoušci kreativní práce s technologiemi, 3D tiskem, elektronikou, počítači, novodobí kutilové a další volnočasoví tvůrci všeho druhu. Maker Faire se postupně šíří do řady měst. Obří setkání se pořádají v San Francisku a New Yorku, u našich sousedů se festival každoročně koná například ve Vídni, Chemnitzu či Berlíně. Licencovaný festival Maker Faire Prague 2018 bude první akcí svého druhu v Česku.

POZOR: Kvůli technickým problémům na straně Výstaviště a.s. organizátoři posunuli termín akce na 23. a 24. června 2018. 

Ukaž, co jsi vyrobil. Sdílej, co ses při tom naučil.

„Kutilství má v naší zemi bohatou tradici. Hnutí spojené s festivaly Maker Faire přináší další nový impuls – takzvaný maker je nejen garážový kutil či modelář, ale člověk, který rád spolupracuje na projektech s ostatními, využívá open source řešení a technologie 21. století, je fanouškem komunitních dílen a umí svůj osobní tvůrčí projekt dobře prezentovat,” říká Denisa Kera, výkonná ředitelka festivalu Maker Faire Prague. Proto se akce Maker Faire na světě organizují v duchu anglického hesla show and tell neboli, jak vysvětluje Denisa Kera, ukaž, co jsi vyrobil, a sdílej, co ses při tom naučil. Výsledkem je přehlídka v mnohém připomínající zábavnou pouť, ale také veletrh pro tvořivé lidi všech generací. Je to místo, kde každý může ukázat svůj koníček, vychytávku, „hack”, experiment nebo projekt.

Čekají se stovky českých makerů. Přihlásit se můžete do 31. ledna

Festival Prague Maker Faire 2018 pořádá spolek Žádná věda, který v Česku už od roku 2012 realizuje veřejné experimenty na pomezí vědy, umění a zábavy. Konání festivalu umožnila v roli hlavního partnera společnost PRUSA Research, světoznámý výrobce 3D tiskáren a podporovatel komunity makerů, ve spolupráci s akademickými partnery ČVUT  a Studii Nových Médií FF UK. Produkci zajišťuje agentura Taktiq Communications. Očekává se také zapojení sdílených komunitních dílen, kterých v Česku přibývá a jejichž členové mnohdy vystavují na akcích Maker Faire v zahraničí.

„Rádi bychom představili nejméně 200 českých a zahraničních makerů s jejich originálními výtvory na jediném místě,” říká programový ředitel festivalu Jiří Zemánek. „Kromě vystavených projektů jednotlivých tvůrců se chystají také různé kreativní workshopy pro děti i dospělé, zábavná představení a prezentace. Zveme každého, kdo něco zajímavého vyrábí a chtěl by svůj projekt prezentovat, ať se neváhá přihlásit do naší Výzvy pro makery.”

Výstavní plocha na festivalu Maker Faire je pro nekomerční tvůrce zdarma. Na stránkách festivalu stačí vyplnit jednoduchý formulář Výzva pro makery a zamluvit si prostor například v podobě výstavního stolu, na kterém můžete během víkendové akce představit návštěvníkům svůj projekt nebo celý proces své tvorby. První kolo registrace se uzavírá 31. ledna 2018.

Přijďte i vy sdílet svůj kreativní projekt a přihlašte se do Výzvy pro makery na adrese http://prague.makerfaire.com/call-for-makers/ !

O festivalu Prague Maker Faire

Maker Faire je největší světová přehlídka kreativity, inovací a důmyslnosti pro celou rodinu, která se na popud společnosti Make Media koná od roku 2006 v mnoha městech na světě. Festival Prague Maker Faire 2018, první akce tohoto druhu v České republice, se bude konat 14. a 15. dubna 2018 v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze.  

POZOR: Kvůli technickým problémům na straně Výstaviště a.s. organizátoři posunuli termín akce na 23. a 24. června 2018. 

Držitelem licence a programovým garantem festivalu je zapsaný spolek Žádná věda,  který v Česku už od roku 2012 realizuje veřejné experimenty na pomezí vědy, umění a zábavy.  Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světovým výrobcem 3D tiskáren, ve spolupráci s akademickými partnery ČVUT  a Studii Nových Médií FF UK . Produkci zajišťuje agentura Taktiq Communications.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na našem Facebooku, Twitteru či Instagramu.