FakeHacks – za pravdivé informace! Proč vlastně bojovat proti fake news? A jak?

Technologická společnost Ackee se rozhodla ve spolupráci s Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky (NFNZ) a Nadací Open Society Fund Praha (OSF) pomoci v boji proti šíření fake news. Ve dnech 19.–20. ledna proto pořádá ve své karlínské kanceláři hackathon s názvem FakeHacks – za pravdivé informace!

Jedná se o cca 24hodinovou akci, při níž programátoři ve spolupráci s datovými analytiky, designéry a žurnalisty intenzivně pracují v týmech, každý na vlastním projektu. Cílem je vytvořit aplikace, které pomohou s problematikou fake news.

Deník Aktuálně.cz změřil u 37 dezinformačních stránek sílu na sociální síti Facebook. Data odhalila, že jejich články každé tři sekundy okomentuje, nasdílí či olajkuje jeden člověk. (citace HN, 11. 12. 2017)

“Rozlišit pravdivé a nepravdivé informace není v dnešním pestrém světě médií jednoduché. A samozřejmě ani my nemáme patent na pravdu. Chceme se zaměřit nejen na monitorování či odhalování fake news, ale také na ověřitelnost šířených informací, jejich dokládání fakty a zdroji a na edukaci spjatou s kritickým myšlením. Náš nápad oslovil mnoho lidí z oboru technologií i žurnalistiky, získali jsme skvělé partnery a mentory. Moc se těšíme, co z FakeHacks nakonec vzejde,” řekla Petra Knýblová, PM v Ackee.

Konkrétní provedení je už na přihlášených. Ze strany Ackee a spolupořadatelů neexistuje žádné jednotné zadání k vypracování a do projektů nebudou zasahovat.

Před hackathonem proběhl 10. 1. FakeHacks: Ideathon, kde se především diskutovalo na téma fake news. Akce byla ideálním místem pro všechny zájemce o téma a pro samotné účastníky hackathonu, kteří zde mohli načerpat inspiraci. Z diskuse vyšly možné okruhy projektů. Registrovat se na hackathon je možné do 14. 1. 2017.

S fake news úzce souvisí téma kritického myšlení, o kterém bude mluvit v úvodní přednášce hackathonu Lukáš Hána, jeden z mentorů. Jako dalšího z 12 mentorů jmenujme Josefa Šlerku z NFNZ, který se zabývá analýzou dat ze sociálních sítí a bude účastníky směrovat k relevantním datům vzhledem k jejich projektu. Na místě bude také Radka Pudilová z Nadace OSF, která koordinuje projekt zabývající se fenoménem fake news a propagandy.

“Spojení fake news a technologií logicky evokuje práci s algoritmy strojového učení, to je určitě jedna z cest. Chtěli bychom, aby účastníci zkusili využít i moderních technologických trendů jako například formy gamifikace. Rádi bychom pokryli co nejširší spektrum možností, které pro projekty toto téma nabízí, třeba nástroj na jednoduché zdrojování,” doplnil Dominik Veselý, CTO v Ackee.

Datasety poskytnou Dataweps, ČTK a další. Navíc bude k dispozici inteligentní analyzátor velkých textů, za kterým stojí Geneea, a nástroj SocialWatch pro monitoring sociálních sítí, online diskuzí a webů od Dataweps.

“Klasicky technologicky zaměřených hackathonů je celá řada, my jsme chtěli ten náš uchopit trochu jinak a provázat ho se společensky prospěšnou akcí. Když se naší firmě daří, přijde nám fér to společnosti vrátit. Fake news je obrovský světový problém a dotýká se i ČR. Přemýšleli jsme, jak bychom mohli jako ajťáci přispět a hackathon vidíme jako fajn řešení,” okomentoval motivaci Ackee Martin Půlpitel, CEO společnosti.

Nejlepší projekt vybraný odbornou porotou získá 30 000 Kč. Do hlasování o prospěšnosti projektu se může zapojit po hackathonu také veřejnost prostřednictvím hlasovacího systému, který poskytne Prezident 21. Vybrané projekty a výsledky hlasování budou zveřejněny.

Všechny informace o hackathonu a mentorech jsou k dispozici na webu www.fakehacks.cz. Pro aktuality sledujte FB událost “FakeHacks – za pravdivé informace!”

O společnosti Ackee

Firma byla založena v roce 2012 absolventy ČVUT. Za pět let se v mobilním vývoji posunula mezi technologickou špičku v ČR, mezi referenční klienty patří T-Mobile, Škoda Auto, Tapito nebo unicornový startup Delivery Hero. Ackee je spolupořadatelem nejvýznamnější konference pro mobilní vývojáře mDevTalk. Na podzim roku 2016 otevřela pobočku v Berlíně. Více informací na www.ackee.cz.

Partneři akce: Google, Asociace společenské odpovědnosti, Czechstartups.org, Tyinternety, Protišedi.cz, DVTV, Košík, Deník, ČTK Radio 1, Krimyš, Karlovarské minerální vody, Technologická agentura ČR, Geneea, Dataweps a další