Školáci si vydělali na jarmarcích s Českou spořitelnou více než 350 tisíc korun

Od začátku školního roku se žáci čtvrtých a pátých tříd ze 17 škol napříč 12 regiony seznamovali v projektu Abeceda peněz se světem byznysu. Své znalosti průběžně přenášeli do praxe. Během několika týdnů si vyzkoušeli, jaké to je mít vlastní podnik, řídit ho i propagovat, vytvářet vlastní výrobky a nakonec je nabízet zákazníkům. V prostorách poboček České spořitelny děti uspořádaly 20 úspěšných jarmarků. Prodejem vánočního zboží a cukroví si celkem vydělaly téměř 350 tisíc korun. Splní si tak spoustu svých snů a v mnoha případech přispějí i potřebným.

“Jsem velmi ráda, že jsme se s dětmi mohli zúčastnit projektu Abeceda peněz. Česká spořitelna nás hravou a nenásilnou formou vtáhla do světa podnikání. Děti se seznámily s pojmy jako byznys, firma, bankéř, marže, kapitál, sponzor, investor, zisk, ztráta… Založily firmu, musely pro ni najít vhodný název, vymyslet logo, zvolit ředitele, bankéře, který vedl účetnictví, schválit tým, který dohlíží na výrobu, naučit se komunikovat se zákazníkem a nabídnout mu své produkty –  to byly neuvěřitelné zkušenosti mladých podnikatelů,” líčí Romana Prokopová, třídní učitelka lanškrounských žáků, kteří si se svou firmou Šikovné ručičky vydělali na pobyt v oucmanickém Ekocentru Paleta.

Vánočními jarmarky Abeceda peněz nekončí – v novém roce se zapojují do projektu další školy a další třídy. V příštím roce se tak můžeme se těšit na desítky komunitních akcí napříč celou republikou, které už teď připravují čtvrťáci a páťáci se svými učiteli. První letošní jarmark bude opět v Lanškrouně, a to 12. února. Česká spořitelna podporuje finanční gramotnost dlouhodobě. Jako první banka, která se stará o finanční zdraví svých klientů, nabízí různé programy – od služby Moje zdravé finance k projektům pro děti školou povinné, mezi něž patří právě Abeceda peněz.

Města, ve kterých žáci prvního stupně ZŠ uspořádali své vánoční jarmarky:

Lanškroun, Domažlice, Jihlava, Opava, Nejdek, Plzeň, Česká Lípa (ZŠ Kamenický Šenov), Mladá Boleslav, Kutná Hora, České Budějovice (ZŠ Zliv), Roudnice, Brno, Sedlčany, Prostějov, Jičín, Písek, Klatovy.

Svět peněz mohou žáci základních škol objevovat do 18. dubna i na plzeňské výstavě Jak se točí peníze, kterou do Čech už podruhé přivezla Česká spořitelna. Od října, kdy expozici zahájil její ambasador youtuber KOVY, si interaktivní výstavu užilo více než 5000 lidí. Na setkání s KOVYm se děti mohou těšit zase 2. února. Školy mají možnost využít komentované prohlídky, na které se ale pro velký zájem musí registrovat na stránkách organizátora DEPO2015. A protože březen a duben je už skoro plný, neměly by návštěvu odkládat.