Výrobce vlakových sedadel BORCAD cz přejde na ERP systém Infor SyteLine

BORCAD cz, významný evropský výrobce kolejové techniky s vlastním vývojovým zázemím, přejde v průběhu roku 2018 na ERP systém Infor SyteLine (CloudSuite Industrial). Nasadí jej společnost ITeuro spolu s vlastním produktem bezpapírové dílny a digitální podpory výroby InduStream. Fryčovická firma BORCAD cz je veřejnosti známá například dodávkami sedadel pro soupravy pendolino Českých drah a vlaky soukromého dopravce LEO Express.

„S dosavadním systémem jsme byli řadu let spokojeni a zatím se nám dařilo jej rozvíjet podle našich potřeb. Trh nás ale nutí být extrémně efektivní, což vyžaduje funkcionality ve stávajícím systému standardně nedostupné. Část z nich jako workflow, kalkulace a kooperace jsme chtěli doplnit formou modifikací a na pokročilé plánování pořídit externí systém. Jako výhodnější se nakonec i z pohledu budoucnosti ukázalo změnit celý ERP systém za takový, který potřebné funkce obsahuje standardně a má je prověřeny i v mezinárodním měřítku,“ zdůvodňuje přechod na Infor SyteLine zakladatel a jednatel BORCAD cz Ivan Boruta.

Původním záměrem BORCAD cz bylo nad současný software nasadit specializované plánování a rozvrhování výroby APS. Po zvážení dalších funkčních požadavků na rozvoj IT řešení ale firma rozhodla o implementaci celého informačního systému Infor SyteLine (CloudSuite Industrial), který přináší jak integrovanou funkcionalitu APS, tak širší možnosti rozvoje. Součástí implementace mezinárodního ERP systému je i jeho česká lokalizace včetně účetnictví vznikající v ITeuro a modul interní údržby.

BORCAD cz nyní využívá také aplikaci pro zobrazování výrobní dokumentace v digitální podobě, zobrazování fronty práce jednotlivých zaměstnanců a pro odvádění práce. Tento nástroj nahradí moderní řešení InduStream z vlastní produkce implementátora ITeuro. InduStream je propojen s ERP SyteLine a BORCAD cz může výhledově využít i jeho další oblasti jako automatizovaný sběr dat ze strojů, podporu řízení údržby a kvality nebo nástroje pro inteligentní skladování WMS.

„Při vývoji InduStreamu jsme se zaměřili na současné zákazníky. Produkt vznikl podle jejich potřeb. Věděli jsme ale, že tytéž požadavky mají i ostatní podniky a že jiná komplexní alternativa neexistuje, ačkoliv ji firmy chtějí. Nahrazení různých dílčích nástrojů jedním silnějším je pro podniky samozřejmě výhodné snadnější správou, nemluvě o lepší vazbě na primární systém. Platí to nejen při výměně ERP jako u společnosti BORCAD cz, ale i při snaze konsolidovat IT infrastrukturu,“ říká obchodní ředitel ITeuro Petr Šperka. Připomíná tím, že výhodou InduStreamu je robustnost a spojení funkcí, které výrobní firmy řešit musejí, přičemž se často jedná o jednoúčelové nástroje bez servisní podpory. Naproti tomu InduStream je trvale rozvíjen a doplňován o nové funkčnosti.

Harmonogram projektu souvisí s dokončením nové výrobní haly společnosti BORCAD cz a bude teprve upřesněn. Předběžně se počítá s přechodem na SyteLine od přelomu října a listopadu. Souběžně bude spuštěn i provoz InduStreamu.

O společnosti BORCAD cz s.r.o.

Společnost BORCAD cz byla založena v roce 1990 jako konstrukčně-vývojové studio současným spolumajitelem a jednatelem Ivanem Borutou. Dnes je předním evropským výrobcem sedadel pro osobní železniční dopravu. Zaměstnává 150 lidí a díky jedinečnému designu a originálním konstrukčním řešením patří k nejinovativnějším firmám v oboru. Pro interiéry osobních vlaků nabízí komplexní sortiment. Sedadla z BORCADu jsou například ve vlacích pendolino Českých drah a také v soupravách dopravce LEO Express. BORCAD cz spolupracuje se zákazníky jako Siemens, Stadler, Talgo nebo Deutsche Bahn. Silnou stránkou společnosti je kvalitní vývojové a konstrukční zázemí. Za luxusní sedadlo Comfort získala v roce 2012 prestižní designové ocenění Red Dot. Tento produkt se těší velké oblibě i v zámoří, kde jej v dálkových vlacích ve Skalistých horách využívá kanadská společnost ROCKY MOUNTAINER.

O společnosti ITeuro, a.s.

ITeuro je česká konzultační a softwarová společnost se sídlem v Ostravě. Na domácím a slovenském trhu implementuje světově využívaný informační systém Infor SyteLine (CloudSuite Industrial), zároveň připravuje jeho lokální jazykovou a legislativní verzi. Kromě toho ITeuro vytváří vlastní softwarová řešení pro výrobní podniky. Hlavním produktem je InduStream pro digitální sběr a distribuci dat ve výrobě a skladech, napojení na stroje, digitální podporu procesů (výroba, údržba, kvalita a další) a WMS. Společnost také poskytuje výrobním firmám související konzultační služby ke zvýšení efektivity a produktivity.