Universal Robots: rychlejšímu rozšíření robotů u českých podniků brání některé mýty

Tradiční představy o nedostupnosti robotických technologií v SMB firmách boří kolaborativní roboty

BRNO, 23. ledna 2018 – Společnost Universal Robots, globální dodavatel kolaborativních robotů, dnes na konferenci Brno Průmysl 4.0 uvedla, že stále více českých podniků zvažuje nasadit automatizační technologie, avšak rychlejšímu zavedení brání některé mylné představy o robotech. Technologie kolaborativních robotů umožňující bezprostřední spolupráci lidí a strojů tyto mýty boří a zvyšují dostupnost robotů i v segmentu SMB podniků, s jejichž pomocí pak dokáží řešit aktuální výzvy růstu zakázek a nedostatku pracovníků.   

K nejčastějším mýtům o robotech patří:

  • Roboty jsou nebezpečné. Skutečnost: Například coboty Universal Robots obsahují 15 bezpečnostních funkcí, a tak mohou bez obav pracovat bok po boku s lidskými pracovníky.
  • Nasazení a údržba robotů jsou náročné. Skutečnost: Coboty lze snadno nasadit na výrobní linku v řádu hodin a flexibilně přemisťovat po výrobním provozu podle potřeby. Údržba je minimální.
  • Roboty jsou pro velké provozy. Skutečnost: Coboty jsou obvykle nasazovány na jednoduché procesy, a tudíž vhodné i do těch nejmenších výrobních provozů.
  • Nasazení robotů je drahé. Skutečnost: Instalace vyžaduje jen minimální investici, není potřeba měnit výrobní infrastrukturu. Návratnost investice do kolaborativních robotů se nejčastěji pohybuje od 6 do 12 měsíců.
  • Roboty ruší pracovní místa. Skutečnost: Roboty odlehčují pracovníkům od vyčerpávající a rutinní práce a umožňují jim přejít na lepší pozice. Podle řady průzkumů robotické technologie generují celkově více pracovních míst, než ruší.

Jedním z největších mýtů, se kterým se často setkáváme, jsou obavy, že díky robotům vzroste nezaměstnost,“ řekl na konferenci Pavel Bezucký, obchodní ředitel Universal Robots pro Českou republiku a Slovensku „Avšak skutečnost je zcela opačná: většina českých a slovenských podniků marně shání nové pracovníky, aby dokázali pokrýt současný nárůst zakázek. Automatizace ve formě kolaborativních robotů jim naopak umožní se stejným personálem zvýšit produktivitu a ulehčit zaměstnancům od nezáživných či vyčerpávajících úkonů.“    

Druhý ročník mezinárodní B2B konference Brno Průmysl 4.0 zaměřené na fenomén průmyslu 4.0 zorganizovala Regionální hospodářská komora Brno v Hotelu International Brno.  Účastníci mohli poznat svět chytré výroby a vyslechnout si přednášky od odborníků z Česka i zahraniční. Dozvěděli se, jak využít čtvrtou průmyslovou revoluci, co jsou to otevřené platformy pro automatizaci 4.0 nebo jestli roboty nahradí lidskou práci.

O Universal Robots

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. V současné době je globálně instalováno přes 18 500 robotů UR, průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má sídlo v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. Více naleznete na https://www.universal-robots.com/cs/.