Bisnode: EU zmírnila. V daňových černé z černé listiny však stále podniká 173 českých firem

Koncem loňského roku EU zveřejnila seznamy daňových rájů – černý a šedý. Poukázala tak na země, které vytváří “neférově-příznivé” podmínky pro podnikání. Aktuálně však seznamy upravila. Na černé listině zbylo devět zemí, ve kterých podniká 173 českých firem. Nejčastěji na Marshallových ostrovech, kde má sídlo 152 společností. Základní kapitál českých firem z černé listiny EU se blíží 663 milionům korun. Data vycházejí z databází poradenské společnosti Bisnode.

Na černý seznam bylo v minulém roce zařazeno 17 států mimo území EU, které dostatečně nespolupracují v daňových záležitostech. Tento týden však úředníci EU, na základě příslibu lepší spolupráce v daňové oblasti, osm z nich, Barbados, Grenadu, Jižní Koreu, Macau, Mongolsko, Panamu, Tunis a Spojené arabské emiráty, přesunuli na takzvanou šedou listinu. Na černé listině daňových rájů zůstalo jen 9 zemí: Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallovy ostrovy, Namibie, Palau, Svatá Lucie, Samoa a Trinidad a Tobago.

Šedý seznam aktuálně obsahuje 55 jurisdikcí, které v daňové oblasti zatím neplní požadavky EU, ale slíbily učinit patřičné změny.

„Naši podnikatelé z doposud dostupných dat na černé a šedé listiny daňových rájů nereagovali. Pravdou ale je, že většina českých/slovenských firem stejně využívá evropských daňových rájů, které unie i přes kritiku do svého seznamu nezařadila,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V zemích z obou seznamů podniká víc než 10 500 českých firem. Vlastníci těchto firem v základním jmění upsali přes 61 miliard korun.