Acronis uvádí samostatný nástroj pro ochranu před ransomwarem: Acronis Ransomware Protection

Praha, 26. ledna 2018Acronis, celosvětový lídr v řešeních ochrany dat nové generace, uvedl Acronis Ransomware Protection, samostatnou verzi své jedinečné technologie Acronis Active Protection k volnému užití. Technologie, která je postavena na umělé inteligenci a od loňského roku integrovaná v produktech Acronis,  chrání uživatele proti ransomwarovým útokům v reálném čase a před placením výkupného.

Poslední ransomwarové útoky vystavily nebezpečí zejména koncová zařízení, když snadno obešly tradiční antivirovou ochranu a šifrovaly uživatelská data. Acronis Ransomware Protection poskytuje doplňkovou úroveň ochrany, která může být využívána společně s dalšími bezpečnostními řešeními instalovanými na počítači, jako je např. antivirus či zálohovací řešení. Monitoruje systémové procesy v reálném čase, automaticky detekuje a zastavuje útoky, které jiné nástroje zastavit nedokáží. V případě ransomwarového útoku Acronis Ransomware Protection blokuje škodlivé procesy a informuje uživatele. Pokud dojde k jakýmkoliv škodám na souborech, zařídí jejich okamžitou obnovu.

Acronis Ransomware Protection přichází také s funkcí cloudového zálohování, které uživatelům umožňuje chránit důležité soubory nejen před ransomwarem, ale také před selháním hardwaru, přírodní katastrofou a dalšími způsoby ztráty dat. Každý uživatel obdrží zdarma 5 GB volného prostoru na úložišti Acronis Cloud.

Acronis Ransomware Protection se snadno instaluje, nastavuje a je během běžného provozu neviditelný.  Celý program vyžaduje pouhých 20 MB místa na disku, je nenáročný na systémové zdroje a běží na pozadí bez vlivu na výkon počítače. Acronis Ransomware Protection je rovněž kompatibilní s populárními zálohovacími a antivirovými programy, což umožňuje uživatelům vytvořit robustní ochrannou vrstvu bez modifikace existujícího nastavení.

Tichý zabiják

Ransomware je aktuálně nejnebezpečnějším tichým ničitelem dat na celém světě. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Acronis 48,3 % amerických uživatelů stále neví, že ransomware může zničit jejich data a vyřadit jejich počítač z provozu. Pouze 8,1 % respondentů slyšelo o loňských útocích Wannacry a Petya a 43,5 % neví, jak chránit svá data. Tato zjištění demonstrují potřebu snadného a univerzálního řešení, přičemž 56,3 % respondentů uvedlo, že by jej využilo, pokud by bylo zdarma.

Nové řešení je postavené na technologii Acronis Active Protection prověřené řadou nezávislých testů, které ji ocenily jako nejefektivnější a nejspolehlivější technologii ochrany proti ransomwaru na trhu. Acronis zastaví tisíce útoků každý měsíc, přičemž ochrání cenné fotografie, videa a dokumenty u svých uživatelů. Je mnoho způsobů, jak otestovat efektivitu Acronis Ransomware Protection, nejznámějším je simulátor RanSim.

Acronis Ransomware Protection využívá jedinečné behaviorální heuristiky vylepšené o modely strojového učení, které jsou generovány analýzami stovek a tisíců škodlivých a standardních procesů v rámci dedikované infrastruktury Acronis Cloud AI. Modely jsou integrovány přímo v produktu Acronis Ransomware Protection, takže chrání systémová data i bez nutnosti internetového připojení. Tato funkce postavená na umělé inteligenci je extrémně účinná při zastavování ransomwarových infekcí, včetně zero-day útoků, jež tradiční řešení nedokáží zachytit.

„Acronis je znepokojen tím, co ransomware způsobuje podnikům i běžným spotřebitelům,” řekl Sergej Beloussov, zakladatel a výkonný ředitel psolečnosti Acronis. „Našim úkolem je ochrana dat a ransomware je aktuálně největší nebezpečí. S  Acronis Ransomware Protection se ransomware stává méně úspěšným nástrojem v rukou hackerů a nižším rizikem pro data jednotlivců, rodin a společností.”  

Jak získat Acronis Ransomware Protection

Více o produktu Acronis Ransomware Protection je možné se dozvědět na webových stránkách www.acronis.com, kde je dostupný i ke stažení. V současnosti je pouze ve verzi pro Windows.   

O společnosti Acronis

Acronis poskytuje řešení pro zálohování, obnovu po haváriích a bezpečný přístup. Produkty společnosti Acronis chrání data více jak 5 miliónů jednotlivců a 500 000 podniků ve více než 145 zemích. Poskytují snadno použitelné, komplexní a bezpečné zálohy všech souborů, aplikací a operačních systémů napříč všemi prostředími – virtuálními, fyzickými, cloudovými i mobilními. Na českém trhu společnost působí od roku 2003. Více na www.acronis.cz či www.acronis.com.