Nejlepší fond ČSOB Akciový český (PX) loni vydělal 21,3 procenta

Nejúspěšnějšími z rodiny podílových fondů skupiny ČSOB byly loni akciové fondy. Vůbec nejlepší ČSOB Akciový český (PX) fond klientům vydělal 21,3 procenta. Desetiprocentní hranici ročního zhodnocení pak překonaly fondy ČSOB Akciový střední a východní Evropa, ČSOB Akciový vodního bohatství a ČSOB Akciový dividendových firem. V průměru fondy ČSOB v roce 2017 vynesly 4,5 procenta a vysoko tak překonaly inflaci.

Loňský rok patřil z pohledu investování do podílových fondů k těm úspěšnějším, zvláště pro odvážnější investory – zejména majitele akciových fondů, jejichž výnos byl nadprůměrný. Dobrá kondice akciových trhů tak povětšinou dokázala překonat některá negativa z pohledu českého investora, ke kterým patřilo zejména ukončení kurzového závazku ČNB a následné posílení české měny. I letos se tak potvrdilo, že podílové fondy s alespoň třetinovým podílem akcií dokáží dlouhodobě překonávat inflaci i spořicí účty,“ uvedl Aleš Prandstetter, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management.

Loňský premiant ČSOB Akciový český (PX) za poslední tři roky rostl v průměru o 7,9 procenta ročně. Tento fond sleduje složení a vývoj akciového indexu pražské burzy PX. Pomyslnou stříbrnou medaili si odnesl ČSOB Akciový střední a východní Evropa s loňským výkonem 14,6 procenta. Fond se zaměřuje na akcie ze střední a východní Evropy od Polska po Rusko. Třetí v pořadí loni s výdělkem 12,5 procenta skončil ČSOB Akciový vodního bohatství, který investuje do firem zabývajících se například čištěním, odsolováním, dodávkami kvalitní vody nebo obnovou infrastruktury.

Ze smíšených fondů v loňském roce nejvíce vynikl fond ČSOB Flexibilní portfolio, který vyrostl o 9,9 procenta. Z dalších kategorií například nemovitostní fond ČSOB Akciový realitní získal 9,3 procenta a ČSOB Komoditní majitelům vydělal 2,8 procenta. Nejprodávanější fond ČSOB Bohatství loni vyrostl o 3,4 procenta.

Lednovou novinkou v nabídce ČSOB je fond ČSOB Šampioni sportu 4, který je určen odvážnějším investorům, umožňuje podílet se na úspěchu firem podporujících velké sportovní události včetně společností Toyota a Panasonic, významných sponzorů zimních olympijských her 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Fond nabízí možnost získat zhodnocení až 80 procent a za určitých podmínek i částečnou ochranu investice proti poklesu hodnoty koše akcií.

Výkonnost nejlepších podílových fondů ČSOB ke konci roku 2017

Název Typ fondu 2017 (%) 5 let – průměr ročně (%)
ČSOB Akciový český PX Akciový +21,26 +3,88
ČSOB Akciový střední a východní Evropa   Akciový +14,62 +1,67
ČSOB Akciový vodního bohatství Akciový +12,52 +11,70
ČSOB Akciový dividendových firem Akciový +10,67 +10,99
ČSOB Akciový Akciový +9,89 +8,47
ČSOB Dynamický Smíšený +9,87 +7,42
ČSOB Akciový realitní Nemovitostní +9,32 +6,22
ČSOB Flexibilní portfolio Smíšený +8,49
ČSOB Portfolio Pro listopad 90 Portfolio +7,95 +3,63
ČSOB Portfolio Pro srpen 90 Portfolio +6,65 +3,21