Praha zlepšila svoje hodnocení v žebříčku evropských kongresových destinací

13. února 2018, Praha – Žebříček Meetings Star Awards, který každoročně sestavuje slovinský magazín Kongres, hodnotí evropské destinace z pohledu jejich kongresové infrastruktury, marketingových aktivit a dalších indexů. Praha v žebříčku XL destinací, které mohou hostit akce s více než 2 000 delegáty, letos obsadila, se 4,55 body z pěti možných, sedmé místo. V regionu takzvané Nové Evropy pak získala příčku první.

Odborná porota Kongres magazínu v letošním roce poprvé rozřadila kongresové destinace do čtyř kategorií podle jejich velikosti: XL destinace, které mohou hostit více než 2 000 delegátů, L destinace s infrastrukturou do 2 000 delegátů, M destinace vhodné pro akce do 1 000 účastníků a malé S destinace s kapacitou do 500 účastníků. Zcela samostatně se udělovala ocenění pro region takzvané Nové Evropy (destinace střední a východní Evropy).

Praha díky své kapacitě spadá do kategorie XL destinací, ve které obsadila, se 4,55 body z pěti možných, sedmé místo. V regionu Nové Evropy pak toto bodové ohodnocení vyneslo Praze první pozici. V loňském roce dosáhla česká metropole hodnocení 4,51 bodu. Dle dat Českého statistického úřadu Praha aktuálně nabízí ubytování v celkem 795 hotelech s celkovým počtem téměř 92 tisíc lůžek. Podle plošného statistického sčítání kongresového a incentivního turismu Ministerstva pro místní rozvoj z roku 2012 se v Praze nachází 243 konferenčních prostor s celkovou kapacitou přes 169 tisíc osob. Praha se tak svou nabídkou zařadila mezi špičku evropských kongresových destinací spolu s městy jako Vídeň (první místo v žebříčku se 4,77 body), Mnichov (4,68), Berlín (4,64), Zurich a Edinburgh (shodně 4,62) či Barcelona (4,58).

Porota hodnotila celkem 78 destinací na základě 63 různých kritérií rozdělených do 10 kategorií a také workshopů s klíčovými hráči kongresového průmyslu v dané destinaci. Bodové ohodnocení české metropole bylo složeno z následujících dílčích známek, kterých Praha dosáhla v jednotlivých kategoriích:

  • přírodní a kulturní faktory: 4,86
  • dopravní a všeobecná infrastruktura: 4,66
  • infrastruktura cestovního ruchu: 4,89
  • vybavenost pro kongresový průmysl: 4,83
  • buzzmarketing: 4,90
  • index Mezinárodní kongresové asociace ICCA: 4,88
  • Numbeo index kvality života: 3,20
  • Numbeo index bezpečnosti: 3,91
  • ACI index letecké dostupnosti: 4,54
  • subjektivní ohodnocení: 4,83

Kompletní výsledky Meetings Star Awards a jednotlivé žebříčky můžete najít v online brožuře na této adrese.

O Prague Convention Bureau

Prague Convention Bureau (PCB) je neziskovou společností, která byla založena v roce 2008. Organizace působí jako oficiální reprezentant Prahy v oblasti kongresové turistiky s cílem propagovat hlavní město jako jednu z předních evropských kongresových destinací. Spolu s českými orgány cestovního ruchu, dalšími partnery a členskými subjekty nabízí účinnou pomoc při pořádání konferencí, setkání, seminářů, výstav nebo motivačních akcí v Praze.

www.pragueconvention.cz