Studenti sami píší učebnice: Po matematice i chemii

Po úspěchu Matiky pro spolužáky vydává tým ProSpolužáky.cz také učebnice chemie. Oproti tradičním učebnicím se liší především snahou vysvětlovat látku jednoduše, prakticky a jazykem, kterému studenti snáze porozumí. Jednoduše tak, aby je učební látka bavila.

„Když mě poprvé napadlo napsat učebnici pro svoje spolužáky tak, aby se látku jen nebiflovali, ale dokázali jí taky lépe pochopit, netušil jsem, jak daleko se jednou dostaneme. Dneska máme úspěšně rozběhnutý projekt, vydáváme celou řadu učebnic matematiky, ode dneška i chemie, v týmu pracuje přes 30 lidí a podle našich učebnic už dnes učí více než 85 škol po celé republice,“ říká Marek Liška, autor projektu.

Nová učebnice chemie se drží zásad všech předchozích učebnic matematiky. Je psaná jazykem, který je středoškolákům přirozený, vysvětluje látku srozumitelně a prostřednictvím řešení příkladů krok za krokem, včetně reálných příkladů ze života. K učebnici je zpracovaný také pracovní sešit a řada příkladů je doplněna QR kódem, který odkazuje na řešení příkladu na webových stránkách. Nově QR kódy odkazují i na rozšiřující učivo, což se může hodit pro přípravu na maturitu nebo přijímací zkoušky na vysokou školu. Učebnici doplňují ještě pokusy a laboratorní listy pro práci v hodině.

Autory učebnice chemie jsou dva studenti z Brna, Leoš Sáblík (19 let) a Vilém Obrátil (25 let), kteří se k projektu doslova přichomýtli. „Kluci mi jednoho dne napsali, že narazili na naše učebnice, líbí se jim, jak je děláme, a jestli by pro nás nemohli napsat učebnici chemie. Jsem rád, že se ozvali, protože kromě učebnice chemie vznikla i celá řada dalších nápadů, na kterých teď pilně pracujeme,“ dodává Marek Liška.

Od začátku projektu vyšlo už osm učebnic matematiky, které tak pokrývají kompletní učební látku matematiky od prvního do třetího ročníku středních škol. Mezi vydané učebnice patří: Základní poznatky, Rovnice a nerovnice, Planimetrie, Funkce, Goniometrie, Stereometrie, Posloupnosti a řady a Analytická geometrie. Ke všem učebnicím je zpracovaný i pracovní sešit, kde jsou příklady k procvičení řazené dle obtížnosti, slovní úlohy z praxe, ale taky vzorové příklady ke státní maturitě. Nejnovějším přírůstkem do rodiny je učebnice Chemie pro spolužáky pod názvem Obecná chemie I.

O ProSpolužáky.cz

Projekt ProSpolužáky.cz vznikl v roce 2012 v hodině matematiky na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové, kdy Marek Liška dostal nápad sepsat vlastní učebnice matematiky. Takové, díky kterým matematika přestane být strašákem pro většinu studentů.

V učebnicích Matika pro spolužáky najdou studenti všechno podrobně popsáno srozumitelnějším jazykem, než který nabízejí jiní tvůrci učebnic, včetně řešených příkladů “krok za krokem” nebo aplikace příkladů na reálné situace. U vybraných příkladů je uveden QR kód, po jehož načtení se zobrazí zadání příkladu na internetu a po vyžádání i řešení. Studenti si tak můžou příklady řešit kdykoli online. Učivo je řazeno systematicky a odpovídá požadavkům RVP pro gymnázia. Stejné parametry a výhody má i nová učebnice chemie.

Více informací o projektu najdete na www.prospoluzaky.cz, případně na webech jednotlivých učebnic – v případě matematiky na www.matikaprospoluzaky.cz a u chemie na www.chemieprospoluzaky.cz. Novou učebnici chemie lze objednat na e-shopu www.chemieprospoluzaky.cz/eshop/, učebnice matematiky na www.matikaprospoluzaky.cz/eshop/.