Půjčárna je nový webový portál, na kterém si lidé půjčují věci mezi sebou.

Stránky zavádějí systém sdílené ekonomiky do běžného života lidí. Půjčovat může každý a cokoliv, co vyhovuje obchodním podmínkám. Půjčující si tak může přivydělat a zájemce naopak ušetřit. Portál je celorepublikový a pro jeho uživatele zcela zdarma, čili bez poplatků ze zápůjček. Jedná se o ekonomický a ekologický způsob užívání věci mezi lidmi.

2018-02-14 16_52_16-Půjčárna - Levné půjčování mezi lidmi.png

„Jsme velice rádi, když vidíme, že podobný systém půjčování věcí může skutečně fungovat. Denně nám přibývají nabídky a registrovaných lidí je stále více a více.“ uvedla spoluzakladatelka Půjčárny Mariana Halmanová. Portál si klade za cíl vytvořit celorepublikovou síť lidí, v rámci které se půjčování věcí stane běžnou praxi v místě bydliště, nebo aktuálního pobytu. Nabídky je možné vyhledat přímo na mapě a zvolit tu nejbližší nebo nejlevnější. Na tuzemskou dovolenou si tak nebudete muset brát s sebou loď, kola, gril nebo lyže či sáňky, v cíli si je půjčíte. „Pokud má systém běžného půjčování věcí opravdu fungovat, tak není možné omezovat se jen na určité lokality. Jeho uživatelé by měli mít možnost půjčit si na chalupě křovinořez, když ho budou zrovna potřebovat.“ říká Halmanová.

Půjčárna byla spuštěna na konci loňského léta a eviduje stovky uživatelů a nabídek. Dle měření Google Analytics je návštěvnost stránek stále vyšší, v současnosti navštíví stránky denně asi 2500 lidí. Více než polovina lidí přichází z mobilního telefonu na což je portál přizpůsoben.

Myšlenka půjčování věcí mezi lidmi je v České republice nová a lidé si ji musí nejdříve osahat a vyzkoušet než ji plně přijmou. „Veškeré služby Půjčárny jsou pro její uživatele zcela zdarma. Vážíme si jejich odhodlání a času vložit nabídku a víme, že funkčnost tohoto systému stojí zejména na nich, proto Půjčárna je a bude bez poplatků.“ dodává Halmanová.