Předseda Pirátů Bartoš dnes interpeluje premiéra kvůli jeho plánu na násilné odejití ředitele GIBS Murína

Praha, 1. března 2018 – Piráti s obavami sledují kroky současné vlády bez důvěry, která činí zásadní a často i nevratné personální změny ve státní správě. Posledním takovým příkladem je plán premiéra Babiše na násilné odejití ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína.

„Již delší dobu zde panuje vládní tlak na výměnu vedoucích pracovníků v řadě institucí státní správy, a to navíc za využití velmi vágních až neurčitých odůvodnění. Tento tlak je navíc podpořen různými kontrolami dle mého názoru šikanozního rázu. Aktuálně jde o snahu pan Babiše odstranit šéfa GIBS Murína,” uvedl předseda Bartoš, který se proto rozhodl dnes interpelovat premiéra Babiše.

Své dotazy shrnul Bartoš do čtyř bodů: Předseda Pirátů chce znát konkrétní důvody k odvolání ředitele GIBS. Táže se rovněž, zda tyto důvody byly řediteli sděleny. Předseda Bartoš se dále dotazuje, zda současné aktivity nemohou souviset například s výroky Jaroslava Faltýnka, který prohlásil o vyšetřovateli Čapího Hnízda Pavlu Nevtípilovi, že ho dostane “do tepláků”. Dále se Bartoš táže, zda se bude premiér řídit stanoviskem Bezpečnostního výboru sněmovny, který se musí  k věci ze zákona vyjádřit. Zajímá ho také, zda zamýšlí jmenovat novým ředitelem GIBS současného náměstka Milana Špačka, který má blízko k ANO.

Piráti doufají, že dojde k objasnění veškerých nejasností, protože právo na tyto informace mají nejenom zástupci v Poslanecké sněmovně PČR, ale i široká veřejnost.