Po osmi letech ve vězení má pan Václav práci. Mediální kampaň RUBIKON Centra „Nesedím, pracuji“ ukazuje bývalé vězně jako aktivní lidi

Pan Václav strávil celkem přes 8 let za mřížemi. V osmnácti začal krást auta, protože to podle něj byl adrenalin. Dvanáctkrát byl soudně trestaný. V šestatřiceti letech si ale uvědomil, že příliš času utratil v kriminále. „Asi jsem dospěl a řekl jsem si, že je na čase se na to vykašlat,“ říká.

Teď už je víc než dva roky zaměstnaný ve firmě Arriva a šéf si ho chválí. Splácí dluhy, pracuje a žije obyčejný, ale poctivý život s přítelkyní. Na jeho cestě zpět do společnosti mu pomohla nezisková organizace RUBIKON Centrum.

“Když vás propustí z vězení, práce vás podrží nad vodou. Kdo ví, jestli bych zas neseděl, kdybych neměl pořádné zaměstnání,“ dodává Václav. Rád by se dál posunul a rozvíjel, třeba tím, že si chce rozšířit řidičské oprávnění na D, aby mohl jezdit manipulační jízdy s autobusy.

RUBIKON Centrum spustilo v březnu druhou část mediální kampaně „NESEDÍM, PRACUJI“. Ta ukazuje bývalé vězně jako aktivní lidi, kteří chtějí překročit svou trestní minulost. Cílem kampaně je ukázat, že každý, kdo chce v životě začít znovu, má dostat šanci. Kampaň začala 12. března videospotem na facebooku RUBIKON Centra. V průběhu měsíce se pak objeví několik skutečných příběhů lidí, kteří úspěšně skončili se svou trestní minulostí a zapojili se zpět do běžného života.

„Kampaň se dotýká trestní minulosti, ale neukazuje ji jako stigma, ale opravdu jako minulost, od které se člověk odrazí a poučen se navrací do fungujícího kolektivu. Přítomný je motiv druhé šance, kterou předkládáme jako normální, běžnou praxi,“ říká PR ředitelka RUBIKON Centra Anita Beganyová.

Pan Václav se také zapojil do projektu Yellow Ribbon Run/Běh se žlutou stužkou, který upozorňuje na téma obtížné zaměstnatelnosti lidí s trestní minulostí. Zúčastní se březnového tréninku pod vedením profesionálního trenéra a 13. června poběží s připnutou žlutou stužkou jednu ze štafet v rámci O2 Pražské štafety 4×5.

RUBIKON Centrum je nestátní nezisková organizace, která od roku 1994 pomáhá lidem překročit svou trestní minulost. Podporuje je na jejich cestě zpátky do společnosti – v získání a udržení práce, v řešení dluhů a odpovědnosti vůči sobě, rodině i okolí. Od roku 2012, kdy vznikla Pracovní agentura RUBIKON, se podařilo zaměstnat více než 700 lidí. Každý třetí uchazeč je zaměstnán a 80 % z nich setrvává v zaměstnání po zkušební době.