Průzkum: Poptávka po fyzickém zlatě letos poroste

Praha, 29. března 2018 – Zájem investorů o fyzické zlato celosvětově v posledních pěti letech roste. Letos by měli lidé nakoupit 20,3 milionu uncí zlata, což znamená nárůst o 6,6 procenta oproti loňsku. Informuje o tom agentura Reuters na základě čerstvého průzkumu poradenské společnosti CPM Group.

Ta je přesvědčena, že ekonomický růst ve Spojených státech je u konce a v roce 2019 čeká trhy recese. Navíc poroste poptávka po zlatých mincích vyráběných soukromými mincovnami. V roce 2018 by se mohlo vyrobit šest milionů uncí, loni to bylo 5,7 milionu uncí.

Zatímco americký dolar klesá, ceny zlata stoupají. Důvodem je kromě zvyšování úrokových sazeb také zavedení ekonomických sankcí vůči Číně. Prezident Donald Trump uvalil cla na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Stupňující se napětí mezi oběma zeměmi otřásá finančními trhy, protože investoři se domnívají, že pokud obchodní bariéry začnou narůstat, bude to mít pro globální ekonomiku hrozivé důsledky. Rozkolísanost trhu je neobvyklá, znepokojuje stále více investorů a přináší více pozornosti zlatu jako bezpečnému přístavu, hodnotí CPM.

„Drahé kovy v roce 2017 zažily příznivý rok a zhodnocovaly. Drahé kovy dosáhly minim v prosinci 2015, kdy byly na úrovni 1 046 dolarů.  Letos je čeká významný růst a nejspíše již v roce 2019 překonají maxima z roku 2011. Zlato může letos atakovat hranici 1400 dolarů a stříbro 19 až 20 dolarů za unci,“ říká analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba. Aktuálně se cena zlata pohybuje okolo 1 340 dolarů za unci.

Před dalším zasedáním Fedu v červnu by mohla jít cena zlato opět dolů. Od prvního zvýšení sazeb v prosinci 2015 narostla zhruba o 25 procent. V korunách zlato meziročně oslabilo o 6,2 procent a stříbro o 11,4 procent. Češi mohli díky tomu nakupovat zlato ve své měně levněji.

„Výnos pro české investory byl v korunách nižší, protože po ukončení intervenčního režimu ČNB česká měna významně posílila, a navíc dolar v roce 2017 začal oslabovat. Je to podobný vývoj jako na počátku silně rostoucího trendu zlata v letech 2001 až 2004, kdy dolar začal oslabovat a cena drahých kovů rostla pomalu a zaostávala za oslabujícím dolarem. Takový vývoj očekáváme i nyní. Aktuální nárůst ceny zlata je v souladu s trendem silné růstové fáze,“ říká Pavel Ryba.  

V prosinci 2015 stála unce 1 046 dolarů, v prosinci 2016 to bylo 1 123 dolarů a v prosinci 2017 už 1 238 dolarů za unci. Vytvořil se tak dlouhodobý vzestupný trend.

„Drahé kovy je možné nakoupit formou jednorázového nákupu nebo prostřednictvím spoření. Chytří investoři budují své portfolio v době korekce, později díky tomu profitují z růstu cen,“ dodává Pavel Ryba.

O společnosti GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. byla založena s cílem učinit investici do fyzického zlata a stříbra dostupnou široké veřejnosti. V současné době je GOLDEN GATE CZ a.s. lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra
v ČR. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně, včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty už dosáhla 10 miliard Kč.