Čeští muži se do kuchyní stále moc nehrnou, jen v každé desáté domácnosti vaří častěji muž než žena

Podle aktuálního průzkumu od Buřinky, Stavební spořitelny České spořitelny, se čeští muži do kuchyní k vaření stále moc nehrnou. Jen ve 4,6 % domácností vaří výhradně muž a v 5,4 % vaří muž častěji než žena. Nejčastěji přetrvává tradiční model, kdy je příprava jídel výhradně nebo z větší části na ženě. V 16 % případů se partneři u vaření rovnoměrně střídají. Z průzkumu stavební spořitelny Buřinka dále vyplynulo, že více než polovina lidí pravidelně investuje do modernizace a vylepšení kuchyně nad rámec nezbytné obnovy vybavení. Chtějí zvýšit kvalitu a funkčnost vybavení a zároveň si udělat radost. Oblíbenou formou financování rekonstrukce kuchyně je Úvěr od Buřinky. Téměř třetinu úvěrů sjednaných u Buřinky využili klienti právě na pořízení nebo renovaci kuchyně.

„O tom, že to ženy nemají vůbec jednoduché svědčí také fakt, že v téměř třetině domácností se denně chystá teplé jídlo. To už je pořádná porce času,“ říká Jana Hrušková ředitelka produktů a marketingu v Buřince a dodává: „Pochopitelné je, že ženy jsou pak rády, když jídla připravují v moderní a dobře vybavené kuchyni. Vidíme to i na našich produktech – úvěry na rekonstrukci a modernizaci kuchyně patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější a nejčetnější.“

Nejvíc mužů vaří v Libereckém kraji, na jižní Moravě je jich minimum

Podle průzkumu od Buřinky nemá věk lidí velký vliv na to, zda vaří častěji muž či žena. Podíl mužských domácích kuchařů je velmi podobný napříč generacemi. Vliv má však region. Například v Praze vaří častěji 14 % mužů než žen, a ve 20 % domácností se u vaření partneři pravidelně střídají. V Libereckém kraji dokonce najdete muže častěji při vaření než ženu v 18 % domácností, a v 17 % se střídají. Naopak v Jihomoravském kraji muže v kuchyni při přípravě jídla téměř nepotkáte – častěji, než ženy vaří jen 4 % z nich.

Úvěr na rekonstrukci od stavební spořitelny je na pořízení kuchyně jako dělaný

Pokud se lidé rozhodnou pořídit si nebo renovovat kuchyň, půjčka na rekonstrukci od stavební spořitelny je velmi dobrou volbou. U Úvěru od Buřinky je možné si půjčit až 800 000 Kč bez nutnosti zajištění úvěru nemovitostí a vybrat si úrokovou sazbu s volitelnou dobou fixace a splátkou, která nezatíží rodinný rozpočet. V případě kuchyně je Úvěr od Buřinky vhodný například pro pořízení kuchyňské linky, elektrospotřebičů, dlažby nebo obkladů. Orientační informace o parametrech čerpání úvěru si zájemci mohou zjistit na online kalkulačce, která je na webu Buřinky (www.burinka.cz)

O průzkumu

Sběr dat pro průzkum „Buřinka – Češi v kuchyni“ byl realizován v březnu 2018 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů.