Český router Turris MOX získal na Indiegogo již 100 000 USD

Modulární síťové zařízení, které zvýší bezpečnost počítačových sítí,
nabídne nově i žádaný modul 8portového switche.

Praha, 12. dubna 2018 – Nová Indiegogo kampaň sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, již získala více než 100 000 USD na výrobu modulárního síťového zařízení Turris MOX. Sdružení navíc pokročilo ve vývoji nových modulů a představilo průchozí 8portový switch, díky kterému uspokojí Turris MOX i náročné uživatele. Největšímu zájmu se zatím těší varianta Turris MOX Classic nabízející funkce plně vybaveného routeru. Projekt aktuálně získal certifikaci Arrow, ta potvrzuje realizovatelnost technického návrhu.

„Ze zájmu o Turris MOX máme radost a velmi si vážíme i zpětné vazby, kterou dostáváme.“ řekl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC. „Na žádost řady našich fanoušků jsme do nabídky na Indiegogo nyní přidali nový modul s osmi ethernetovými porty“

Prototyp modulárního zařízení Turris MOX bude představen široké veřejnosti poprvé v rámci komunitního setkání Večer s Turrisem. Tato akce se uskuteční ve čtvrtek 19. dubna od 18 hodin na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Projekt Turris MOX přijdou osobně představit výkonný ředitele sdružení CZ.NIC Ondřej Filip a vedoucí projektu Turris Patrick Zandl. Registrační formulář pro akci Večer s Turrisem najdou zájemci na stránkách projektu.

Nový průchozí switch modul

Možnost sestavit zařízení přesně dle potřeb uživatele není jedinou výhodou modulárního řešení Turris MOX. Další z jeho zbraní byla představena již nyní, když sdružení CZ.NIC pružně zareagovalo na poptávku po vyšším množství ethernetových portů a do stávající nabídky zařadilo 8portový switch modul, který je možné řetězit. Ten uživatelům umožní budovat rozsáhlejší síť s větším množstvím zařízení připojených kabelem. Ve chvíli, kdy přestane uživateli stačit 8 portů, může přidat další MOX E a avytvořit tak 16portový gigabitový switch. Díky této vlastnosti jej lze použít i společně s SFP modulem MOX D, nebo malým ethernetovým modulem MOX C a překonat počtem síťových portů i samotný Turris Omnia.

Bezpečná brána do Internetu

Běžné routery spoléhají na instalaci aktualizací ze strany uživatelů, kteří však zpravidla nechávají tento proces bez povšimnutí, protože se o nových verzích často ani nedozví. Přitom se dnešní síťová zařízení i IoT přístroje potýkají s novou hrozbou – útočníky, kteří je bez vědomí uživatele využívají třeba k těžbě kryptoměn. Naproti tomu Turris MOX se o bezpečnostní aktualizace postará zcela sám. Výrazně tak zvyšuje bezpečnost uživatele, což je s postupným rozšiřováním Internetu věcí stále naléhavější.

Kompaktní server pro každého

Turris MOX může sloužit i jako kompaktní server. V síti tak může zajišťovat tiskové služby, funkce e-mailového serveru, nebo se stát centrálou pro systém bezpečnostních kamer. Díky slotu na SD karty umožní snadný přechod mezi operačními systémy. Kromě standardního systému Turris OS si bude rozumět i s dalšími distribucemi systému Linux. Už nyní je CZ.NIC v kontaktu s vývojáři z openSUSE a Debianu ohledně podpory v jejich distribucích. Tuto možnost ocení nejen nadšenci open source, ale také provozovatelé startupů a společnosti, které hledají vhodný hardware pro své vlastní aplikace.

Na Indiegogo si vybere i laik

Pro snazší výběr modulů jsou na serveru Indiegogo předpřipravené sestavy pro konkrétní použití a každý potenciální podporovatel si tak může vybrat konfiguraci, která bude vyhovovat přesně jemu. Tyto sestavy budou navíc již z výroby osazeny testovanou SD kartou s operačním systémem TurrisOS.