Jaké pořady táhnou aneb Trendy v televizní zábavě

Nabídka televizních pořadů se zdá být rok od roku pestřejší. Ke zlatým stálicím TV obrazovek ovšem patří seriálová produkce. Tuzemsko v současnosti jede především na vlně kriminálních sérií, v zahraničí silně rezonuje trend rebootovaných klasik a obliba fantasy žánrů nastartovaná zejména hitem stanice HBO Hra o trůny. I přesto, že lidé ke sledování oblíbených pořadů používají hojně svá mobilní zařízení, většina jich preferuje pohodlí velké obrazovky. Rostou též prodeje chytrých televizorů a zvyšuje se počet uživatelů internetových televizí.

Pomineme-li zpravodajství, které k obrazovkám trvale láká vysoké procento televizních diváků (například Televizní noviny dosáhly v roce 2017 průměrného podílu sledovanosti ve skupině 15+ 37,29 %), jaký druh pořadů v současné době frčí? Dokumenty? Zábavné soutěže a hry? Estrády a talk show? Nikoliv, v dnešní televizi nejvíce rezonuje žánr, který s ní máme spojen snad nejtěsněji: seriály.

Českem táhne krimi vlna

Podíváme-li se na statistiky sledovanosti za letošní březen, nelze než konstatovat, že české seriály jedou na pořádné vlně. V první dvacítce nejsledovanějších březnových pořadů najdeme hned 11 seriálových titulů v čele s detektivkou z produkce TV Nova Dáma a Král. Právě detektivních je přitom ze zmíněných 11 seriálů celých 8, což jasně ilustruje, jaký žánr v současnosti pro českou TV produkci představuje pomyslnou zlatou žílu. Například kriminální seriál Temný Kraj, jenž od ledna do dubna 2017 vysílala TV Prima, se stal za loňský rok nejsledovanějším pořadem Primy – jeho premiérové díly sledovalo průměrně 1 541 000 lidí z kategorie 15 a více let. „Nadvláda českých kriminálek navíc patrně hned tak neskončí, neboť v tomto žánru čeká na diváky několik novinek. Česká televize například uvede detektivní seriál Princip slasti natáčený v koprodukci s Polskem a Ukrajinou či kriminální thriller zasazený do 90. let z dílny oblíbeného režiséra Jana Hřebejka nazvaný Rédl,“ popisuje Pavel Górecki, jednatel společnosti, která provozuje IPTV platformu Lepší.TV. Ta svým uživatelům nabízí mimo jiné možnost neomezeného nahrávání i několika pořadů současně, což diváci ocení zvlášť v četných případech, kdy se start nového pořadu překrývá s další novinkou na jiné TV stanici.

Reality show poněkud pokulhávají, přesto ještě táhnou

V posledních letech se na českých obrazovkách poměrně pevně usadil i žánr reality show a talentových soutěží. Dle sledovanosti však „realitky“ za seriálovou produkcí poněkud zaostávají. Do zmíněné TOP 20 nejsledovanějších březnových pořadů, kterou představila agentura Nielsen Admosphere, se z reality show zařadila pouze Výměna manželek, a to na 15. místě. Z žánrových kolegů ji ještě doplňuje nová řada Superstar na 29. místě a na 45. místě druhá série Robinsonova ostrova. Přesto se i v tomto žánru na diváky chystají nové kousky, kupříkladu na TV Nova 25. dubna startuje reality show Utajený šéf. V této novince podle zahraničního licenčního modelu diváci uvidí, jak si šéfové firem v přestrojení týden poradí přímo mezi svými zaměstnanci a s „obyčejnou“ prací.

Zahraniční TV: rebooty klasiky a boom fantasy

A jak to vypadá se zahraniční TV tvorbou? V té je dominantní postavení seriálů rovněž silně znát. Producenti se nejen předhánějí, kdo přijde s největší originalitou, ale často též sahají do minulosti či se nechávají inspirovat již zavedenou tvorbou. V uplynulých letech jsme tak viděli například restart kultovní série Akta X či jednoho z nejslavnějších seriálů 90. let Městečko Twin Peaks. Rebootu se pak dočkal třeba i populární sitcom Roseanne nebo komedie Will a Grace. Dalším trendem, který nelze nezmínit, jsou pak fantasy seriály – o fenoménu Hry o trůny pravděpodobně neslyšel jen málokdo. Jmenovaný hit se však blíží do finále, a ačkoliv se vážně hovoří o hned několika spin-offech, lze předpokládat, že se na momentální vysoké popularitě žánru sveze mnoho dalších tvůrců. Z četných plánů jmenujme například ten amerického Netflixu, který ohlásil započetí prací na seriálové adaptaci polského fantasy hitu Zaklínač, nebo společnosti Amazon, jež zakoupila práva na televizní sérii na motivy Pána prstenů.

Seriály si stále vychutnáváme raději na velké obrazovce než na malém displeji

Seriály jsou tradiční výspou televizní zábavy již po mnoho let, v současnosti se ovšem s rozmachem mobilních technologií často hovoří o měnících se návycích v jejich sledování, a to zejména u mladších ročníků. Z dat společnosti Netflix například vyplývá, že celá polovina uživatelů její streamingové služby sleduje nabízené pořady přes chytrý telefon. Přesto objem streamovaných dat zhlédnutých na smartphonech představuje jen 10 % celkového objemu. Netflix to vysvětluje tak, že lidé často načnou video na počítači a televizi, poté však v jeho sledování pokračují na mobilním zařízení. Přes chytrý telefon si navíc hned 30 % lidí službu Netflix aktivuje, avšak po 6 měsících užívání se jich celých 70 % přesune z malého displeje telefonu na TV obrazovku. Lidé tedy svá mobilní zařízení ke sledování například oblíbených seriálů rozhodně používají, většinou však preferují pohodlí velké obrazovky počítače či televizoru.

Rostoucí oblibě se pak těší takzvané Smart TV, jejichž prodej dle výzkumu agentury GfK v roce 2017 tvořil v Česku 57% podíl celkového prodeje televizorů. Na vzestupu jsou rovněž internetové televize, například IPTV platforma Lepší.TV zaznamenala v únoru letošního roku čtyřnásobný meziroční nárůst uživatelů. „Internetové televize nabízejí divákům při sledování oblíbených pořadů vyšší komfort. Naše služba jim kupříkladu umožňuje přetáčení reklam – to se obzvláště hodí při sledování napínavého seriálu, při němž každá minuta zdržení působí jako nekonečná. Mnoho diváků též v současnosti dává přednost vlastnímu sestavení programu, což jim usnadňujeme jedinečnou nabídkou až třicetidenního zpětného sledování pořadů,“ dodává Pavel Górecki.

O LEPŠÍ.TV

Lepší.TV přináší divákovi moderní sledování televize přes internet. Stačí si objednat Lepší.TV BOX či samotnou službu Lepší.TV, kterou můžete používat na Smart TV a dalších chytrých zařízeních. Lepší.TV funguje na jakémkoliv internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele s rychlostí alespoň 3 Mb/s. Nabízí vysílání více než 70 stanic (z toho přes 30 v HD), nejdelší zpětné sledování pořadů, neomezené nahrávání či výběr z rozsáhlé filmotéky. Sledované pořady lze navíc pauzovat či přetáčet.