Piráti o programovém prohlášení: Problém dokumentu je to, co v něm chybí

Praha, 11. května 2018 – Podle Pirátů trpí dnes vydané programové prohlášení vlády řadou nedostatků. Jedním z hlavních je nedostatečný popis důchodové reformy, žonglování s odhadovanou délkou výstavby dálnic nebo nekoncepční rozšiřování pravomocí Celní správy. Pozitivními prvky jsou například závazek zvednout platy učitelům nebo pracovníkům ve zdravotnictví nebo změny v oblasti exekucí. Programové prohlášení obsahuje řadu závazků odkazujících k digitalizaci státu, které se už objevily v programových prohlášeních minulých vlád.

Ostatní státy EU nám v oblasti digitalizace utekly nebo nás předběhly. Za poslední období mnoho nových projektů a služeb nevzniklo, v lepším případě se udržoval současný, ne příliš efektivní, stav – to je věta, kterou v poslední době slýcháváme ze všech stran. Že ji ale nejdeme i v programovém prohlášení dvou stran, které byly součástí minulé vlády je poněkud schizofrenní. Je to přiznání vlastní neschopnosti digitalizaci ČR nastartovat během předchozího volebního období. Jak tedy můžeme věřit tomu, že nyní se to už skutečně povede a státy kolem nás doženeme?” ptá se poslanec a IT odborník Ondřej Profant.

Piráti jsou nedůvěřiví i vůči formulacím o EET. Ty koaliční dokument navrhuje v off-line režimu pro fyzické osoby s nízkými ročními hotovostními příjmy. Piráti však požadují výjimky pro eshopy, živnostníky s malým obratem nebo pro seniory, nikoliv měkčí verzi EET, která sice vyhoví výtkám Ústavního soudu, ale na byrokracii nezmění prakticky vůbec nic.

Piráti také připomínají několik bodů, které v dokumentu chybí úplně. Jsou jimi například zrušení podpory biopaliv, zavedení jednotného inkasního místa pro živnostníky nebo zrušení plošného šmírování občanů.