Poslech hudby při práci v kanceláři

Řadě lidí pomáhá v soustředění při práci poslech hudby. Druhá skupina z nás potřebuje naopak k práci co největší klid. Jak skloubit tyto potřeby jednotlivců v open space kancelářích a jaké varianty jsou dnes k dispozici? Sluchátka dnes slouží nejen k poslechu, ale také k odhlučnění okolí. K dispozici jsou ale i nové možnosti, které je možné vzít do úvahy.

Pro poslech hudby se donedávna nabízely v zásadě dvě možnosti – reproduktory či sluchátka. Z pohledu pracovních prostor jsou reproduktory vhodným řešením v individuálních kancelářích nebo tam, kde se jednotliví zaměstnanci shodnou na výběru hudby i její hlasitosti. U stále populárnějších velkých open space kanceláří je tomu ale zásadně jinak.

Sluchátka pro poslech
Nejpopulárnějším prostředkem k poslechu hudby při práci jsou sluchátka. Ta mají své nesporné výhody, ale také limity. Zásadní nevýhodou v některých provozech může být eliminace vnímání okolí. Tento fakt může ovlivnit pozornost dění a v krajním případě může znamenat zranění uživatele.

Sluchátka pro ticho
Některá moderní sluchátka dokáží kromě reprodukce hudby ztišit hlučné prostředí kanceláře. Průkopníkem tohoto řešení je společnost Bose, jejíž sluchátka s touto technologií používají i piloti velkých letadel. Faktem je, že řada uživatelů používá právě tuto funkci k zajištění klidu v open space kancelářích. A to přesto, že cenová hranice těchto řešení atakuje zpravidla desetitisícovou hranici.

Zvukový límec
Novým prostředkem pro poslech hudby je zvukový límec. Jedná se o zařízení, které se řadí mezi reproduktory a sluchátka. Přesně řečeno, jsou to reproduktory, které nosí uživatel na krku. Jsou úzce směrovány nahoru k uším posluchače. Díky tomu si jen on vychutná zvuk opravdu kvalitně, okolí je „zasaženo“ jen okrajově a uživatel kromě poslechu vnímá všechny zvuky z okolí, jako pracovní poznámky kolegů, zvonky či dění v kanceláři. Nutno podotknout, že límec není řešením pro ty, kteří ujíždějí na hlasitém poslechu ve sluchátkách. Stejně jako většina sluchátek, je i límec vybaven mikrofonem a poslouží tak dobře i jako handsfree při telefonování.

—-

Produktové tipy

Bose SoundWear Companion

Zvukový límec od Bose, který je vyroben z pohodlného silikonu. Kromě samotných reproduktorů má napříč konstrukcí vestavěny speciální zvukovody. Díky tomu si uživatel vychutná i při tichém poslechu plný zvuk včetně výrazného basového základu.

Cena 7 990 Kč

Bose QuietComfort 35 II

Legendární sluchátka s technologií potlačení zvuků z okolí. Vyzdvihována bývá jejich pohodlná konstrukce a propracovaná funkce odrušení v kombinaci s vynikajícím zvukem. Aktivní ekvalizace, kterou Bose používá, zvýrazní při tišším poslechu basové frekvence a tím zajistí působivý poslech za všech okolností. K dostání jsou v černém a stříbrném provedení.

Cena 9 990 Kč