Imagine Cup: Studenti z Bratislavy prorazili do Evropy s prohlížečem pro nevidomé

Praha, 23. 5. 2018 – V celoevropském kole soutěže Imagine Cup, kterou pořádá společnost Microsoft, budou Českou a Slovenskou republiku reprezentovat studenti Fakulty informatiky a informačních technologií STU v Bratislavě. Ti do prestižního klání o nejzajímavější inovativní technologie přihlásili internetový prohlížeč pro nevidomé nazvaný Webable.

V současnosti žije na světě přibližně 253 milionů lidí se zrakovým postižením. Přestože žijeme v éře internetu a nových technologií, pro tyto lidi je často obyčejné surfování po internetu velkou výzvou. Vyhledávač Webable jim to má usnadnit.

Studenti Slovenské technické univerzity David Majerčák, Andrej Slaninka a Martin Žák vytvořili inteligentního asistenta pro surfování, který nevidomé a slabozraké obsahem webů provází. „Na projektu pracujeme v rámci našich bakalářských prací na Fakultě informatiky a informačních technologií, a i když tvoříme jeden tým, každý z nás pracuje na vlastní unikátní části projektu. Naším cílem je vytvořit produkt, který bude lidem usnadňovat život,“ říká David Majerčák.

Kromě vítězství v česko-slovenském klání Imagine Cup 2018, největší celosvětové soutěže pro mladé inovativní vývojáře, kterou Microsoft pořádá již od roku 2002, zaznamenal projekt úspěch i v soutěži Big Idea Challenge, kde se dostal mezi TOP 50 z celého světa.

„Posláním soutěží Imagine Cup i Big Idea Challenge je inspirovat mladé lidi, aby pomocí technologií nacházeli kreativní a odvážné řešení současných společenských problémů,“ říká Lenka Čábelová, PR manažerka společnosti Microsoft pro Českou a Slovenskou republiku.

V evropském finále se vývojáři střetnou už 29. května. Vítěz následně postoupí do celosvětového finále, kde má šanci zabojovat o částku 100 000 dolarů, jako se to vloni poprvé podařilo českému týmu X.GLU – mladým vývojářům, kteří porotu nadchli svým unikátním prototypem glukometru pro dětské pacienty s diabetem. V roce 2010 zde také zabodoval tým studentů z VUT v Brně s mapovým komunikačním a navigačním systémem GINA pomáhajícím mezinárodním záchranářským týmům a expedicím v extrémních podmínkách.

O společnosti Microsoft

Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) pomáhá s digitální transformací v éře inteligentního cloudu a inteligentniho internetu vecí.

Naší misí je umožnit každému člověku a každé organizaci na světě dokázat více. Microsoft Corporation vznikla před více než 40 lety – v dubnu roku 1975. Česká pobočka zahájila činnost v roce 1992. Na podzim 2015 jsme se spolu s pražskou divizí  Skype přestěhovali do nového světa práce – kanceláře vytvořené pro svět práce odkudkoli. V červenci 2016 spojila česká pobočka síly se slovenskou a vznikl Microsoft Česká republika a Slovensko.