Klíče svým sousedům svěří téměř 60 % Čechů

Praha, 23. května 2018 – Nejen rodina, přátelé či kolegové z práce, ale také sousedé patří mezi osoby, se kterými je vhodné udržovat dobré vztahy. Že se to v tuzemsku daří, dokazuje průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Podle něj jsou se svými sousedy spokojeny tři čtvrtiny Čechů a více než polovina jim dokonce dala své klíče od domácnosti.

Asi každému se někdy povedlo zabouchnout si dveře, zapomenout si, nebo dokonce ztratit klíče od domova. Náhradní svazek má u sousedů pro tyto případy schováno 57 % Čechů. Mít u někoho v záloze rezervní klíče je však výhodné nejen, když se nemůžete dostat domů, ale také například v období dovolených.

Plánujete-li odjet na delší dobu, můžete sousedy poprosit o zalévání květin, krmení domácích zvířat či třeba o kontrolu, zda vám nevytekla pračka nebo jestli v kuchyni neuniká plyn. Samozřejmě že můžete požádat někoho z rodiny, se sousedy, kteří bydlí hned vedle, je však takováto domluva jednodušší. Navíc tím utužujete vztahy s okolím, což není nikdy na škodu,“ uvádí příklady Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Obecně je se svými sousedy spokojeno 76 % Čechů. 41 % z nich uvedlo, že jejich vztahy jsou spíše dobré, u 35 % dokonce velmi dobré. I ty nejlepší vztahy ale dokážou občas pěkně zaskřípat. Nejčastějším narušitelem klidného sousedského soužití je hluk, který vadí 31 % lidí. 22 % respondentů pak uvedlo, že je nejvíce obtěžují různé zápachy linoucí se z okolních obydlí, ať už jde o cigaretový kouř, pachy z kuchyně, či doutnající oheň nebo gril.

Grilování neodmyslitelně patří k hezkému počasí, je ale důležité brát ohledy na své okolí, obzvláště pokud bydlíte v bytě a máte gril umístěný na balkoně či terase. Opéct si jednou za čas pár kousků masa je v pořádku, kouřit do oken sousedům každý večer už ale moc ohleduplné není. Samozřejmostí je pak dodržování bezpečnostních pravidel, abyste neohrozili sebe ani své okolí,“ uzavírá Molnárová.

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.