Výstava v Muzeu Policie ČR ukáže i zápis nožíku Rybička do dějin české kriminalistiky

21. 5. 2018 – Slavnostní vernisáží začne v pražském Muzeu Policie ČR výstava nožů Mikov, které jsou využívány ozbrojenými a bezpečnostními složkami nebo byly konstruovány pro sportovní a obranné účely.

Hlavní pozornost bude věnována armádnímu noži UTON, vyhazovacímu noži Predator a jeho úpravě pro záchranné složky Rescue. Návštěvníci se seznámí s historií těchto nožů a jejich jednotlivými modifikacemi.

Rovněž umístění tradiční Rybičky na výstavě v Muzeu Policie ČR není samoúčelné, protože je zde popsán konkrétní případ, kdy se s její pomocí podařilo napadené ženě zlikvidovat pachatele.

Výstava přiblíží i historii nožířství v Českém Švýcarsku a městě Mikulášovice, kde firma Mikov sídlí. Ukáže i další typy zde vyráběných nožů, včetně slavné F-S dýky. Ta patřila do výbavy britských speciálních jednotek v druhé světové válce a byly jí vyzbrojováni i českoslovenští parašutisté. Dýku Mikov dodnes vyrábí pod názvem Commandos.

Slavnostní vernisáž začne v Muzeu Policie ČR (Ke Karlovu 1, Praha 2) ve středu 23. května v 15 hodin. Výstavu pak bude možno navštívit denně mimo pondělky od 10 do 17 hodin až do 21. prosince 2018. Po dobu jejího trvání ji budou doprovázet i další speciální akce.

 

www.mikov.cz

twitter.com/mikovCZ