Centrum města budoucnosti slavnostně otevřeno. Propojí akademiky a firmy při zavádění chytrých technologií

Praha, 24. května 2018 Platforma spolupráce špiček akademické sféry a soukromého a veřejného sektoru by mohla urychlit zavádění chytrých technologií do praxe měst a obcí a ušetřit tím energie.

Přelomem v zavádění chytrých technologií v českých městech je otevření Centra města budoucnosti v Praze. Nově založené specializované pracoviště Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT dokáže propojovat procesy probíhající mezi reálným a virtuálním světem. Ty pak vyhodnotí a pro praxi navrhne optimální řešení. V Centru jsou umístěny modely části měst nebo celá města, která se při použití moderních vizualizačních prostředků propojí se simulačními modely. Vytvoří se tak virtuální dvojčata. Centrum je ale především jedinečnou platformou, která spojuje akademické špičky, soukromý sektor a veřejnou správu.

„Určitě tu neotvíráme výstavu exponátů, na které by v čase usedal prach, ale permanentní workshop v prostředí virtuálního města a veškeré technické infrastruktury, která je součástí aglomerace. Všichni zúčastnění tu budou moci pracovat, prezentovat své pokroky a vzdělávat své okolí, co že přínosného dělají pro budoucnost měst a obcí, a především pro jejich obyvatele,“ zdůraznil 23. května na slavnostním otevření Michal Postránecký, vedoucí Centra.

Zástupci akademické obce, vládních i nevládních organizací se plně shodují v tom, že úspěch Centra je závislý na zájmu soukromého sektoru, který je klíčovým dodavatelem chytrých technologií do města a obcí. „Mám radost, že firmy se rozhodly této příležitosti využít. Budeme úzce spolupracovat s velkými nadnárodními společnostmi jako je Siemens, Cisco a Vodafone nebo s významným národním dodavatelem energií Centropolem. Hlásí se další firmy, které chtějí z Centra udělat výkladní skříň svých inovativních postupů,“ doplňuje Postránecký, světově respektovaný architekt, designer a urbanista.

„Centropol je hrdým podporovatelem Centra od samého počátku vzniku této myšlenky. Máme ambice být inovativní společností, která chce neustále zvyšovat komfort svých zákazníků a zároveň přispívat ke snižování spotřeby energií. Myslíme i na budoucnost trochu vzdálenější, jsme zapojeni do diskuzí o chytrých městech budoucnosti. Spolupráce se špičkovými odborníky jistě pomůže tomu, aby se naše plány co nejdříve protnuly s realitou,“ říká Aleš Graf, majitel Centropolu.

Česko zatím zaostává za vyspělými státy v zavádění chytrých technologií v řadě oblastí. Používá je například jen 3,9 % českých domácností. Naproti tomu v mnoha evropských zemích je „chytrých domácností“ již 12 – 19 %.

O společnosti Centropol

Centropol je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice. Obsluhuje na 300 000 odběrných míst z řad domácností, firem a institucí. Firma se dlouhodobě umísťuje v první stovce nejvýznamnějších českých firem v žebříčku, který vyhlašuje Sdružení Czech TOP 100. V roce 2016 dosáhl obrat společnosti Centropol bezmála sedmi miliard korun. Majitelem a jediným akcionářem je český podnikatel Aleš Graf. Centropol je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR.