Smetanový víkend s Českou spořitelnou v Litomyšli 15.-17. června

Zveme vás do na rodinný víkend do Klášterních zahrad v Litomyšli. Jubilejní 60. ročník festivalu Smetanova Litomyšl právě začíná a Česká spořitelna jako jeho letitý fanoušek a partner otevírá široké veřejnosti program v zahradách svým Smetanovým víkendem 15. až 17. června.

V sobotu se můžete těšit třeba na Lichožrouty, kteří zaplaví podium Klášterních zahrad. Kniha Pavla Šruta, z níž scénické čtení  LiStOváNí vychází, ocenila  Magnesie Litera jako Dětskou knihu desetiletí. V neděli to bude Jaroslav Uhlíř s kapelou a hlavně nezapomenutelnými písničkami, které provází dětství několika generací. Smetanový víkend nabízí nejen hudební vystoupení, ale také také soutěží o zajímavé ceny, pohybových aktivit, kreativních dílen a diskusí. Užít si ho mohou i ti nejmenší, program je totiž určen dětem již od tří let.

“Nesmírně mě těší úspěch historicky prvních víkendových programů pro rodiny s dětmi, na nichž jsme se loni podíleli i my. Věřím, že jsou tou správnou cestou, jak dětem nenásilnou a hravou formou otevírat cestu k umění, jak získat jejich pozornost a zájem i pro jeho náročnější formy, ať už hudební, taneční nebo výtvarné,” říká Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny.

Děti si s námi také zkusí složit vlastní hudbu, napsat své libreto nebo se stát alespoň na chvíli dirigentem – a to nejen s Xboxem, ale v sobotu odpoledne i se skutečnými hudebníky, s Police Symphony Orchestra. Jejich pomoc potřebuje i dirigent, který ztratil noty na večerní představení, snad ho v tom děti nenechají a noty sesbírají.

Přímo u stanu České spořitelny pramení Vltava a na jejím toku děti čeká dalších šest soutěžních zastavení, kde se seznámí s tím neznámým pánem, jehož jméno festival nese – s Bedřichem Smetanou.

Novinkou letošního Smetanova víkendu je interaktivní soutěž z oblasti finanční gramotnosti Vydej se za svým snem

Chybět nebude ani oblíbený hudební fotokoutek a smetanová zmrzlina. Nezapomínáme ani na relaxaci – návštěvníkům nabízíme nejen lehátka a deky nebo piknik, ale také projekci pohádky Lotrando a Zubejda – tu uvidíte hned v pátek. Program Festivalových zahrad je zdarma otevřen všem, celý program najdete zde.