Cisco usnadňuje programování sítí, které se přizpůsobují byznysovému záměru. Rozšíří možnosti vývojářů aplikací

Praha 14. června 2018 – Společnost Cisco oznámila na konferenci Cisco Live Orlando nové funkce v rámci své síťové platformy, která se dokáže přizpůsobit byznysovému záměru uživatelské organizace (tzv. intent-based networking). Představené novinky reprezentují další významný krok k vytvoření otevřené a programovatelné platformy, která prostupuje celou sítí – od kampusů po datová centra a pobočky až ke koncovým zařízením. Na inovacích, které umožňuje tato otevřená síť, se dnes podílí přes 500 000 vývojářů, 60 000 partnerů a tři miliony síťových inženýrů.

Technologie intent-based sítí představují jednu z nejdůležitějších technologických změn a zásadním způsobem mění způsob, jakým jsou sítě budovány a spravovány. Tento moderní přístup minimalizuje manuální zdlouhavé úkoly, kterými podle statistik tráví síťoví inženýři až 95 % své pracovní doby. Moderní koncept tento tradiční způsob mění, neboť technologie intent-based sítí automaticky mění byznysový záměr do síťových politik, které se aktivují v celé infrastruktuře.

Seznamte se s platformou DNA Center

Společnost Cisco uvolnila ve svém nástroji Cisco DNA Center nové nástroje pro vývojáře a otevřené API rozhraní. V něm může IT specialista spravovat kampusové sítě, pobočky či hranu intent-based sítě. Díky Cisco DNA Center není síť pouhou skupinou hardwarových zařízení, ale skutečně jednotným systémem. Dostupnost síťových API rozhraní nyní umožňuje vývojářům tento systém snadno programovat a využít kompletní analytiku, kterou síť může poskytnout. Obsáhlý API katalog navíc pomáhá zákazníkům ochránit a dále rozvíjet své podnikání.

Řešení staví na 3 klíčových pilířích:

 

  • Propojení analýzy sítě a byznysových procesů: DNA Center umožňuje vývojářům programovat celou síť jako jeden komplexní systém pomocí speciálního intent-based API rozhraní. Vývojáři tak mohou snadno vytvářet síťové aplikace a partneři jednoduše integrovat síť do byznysových procesů svého zákazníka.

 

 

  • Zrychlení IT procesů napříč funkcemi: DNA Center nabízí IT administrátorům možnost zautomatizovat procesy ve všech IT systémech prostřednictvím softwarových adaptérů. IT tak může přesunout část svého rozpočtu z provozních nákladů na důležité inovační projekty.

 

 

  • Správa multivendorových sítí: DNA Center zaručuje vývojářům a partnerům flexibilitu pro podporu multivendorových sítí prostřednictvím sady software developer kit (SDK). Zákazníci tak mohou zjednodušit komplexitu svých heterogenních sítí a spravovat je jako jeden systém.

 

Představuje se největší komunita vývojářů zaměřená na intent-based sítě

Společnost Cisco zároveň oznámila, že její komunita vývojářů DevNet překročila 500 000 členů. Pro další rozvoj této široké a velmi aktivní komunity uvedlo Cisco tři nové iniciativy, které podpoří tento inovační ekosystém.

  • DevNet Ecosystem Exchange umožňuje snadné hledání a sdílení aplikací či řešení postavených na platformách Cisco. Vedení firem i vývojáři tak mohou snadno v online portálu vyhledávat partnerská řešení, která fungují napříč platformami a produkty Cisco. Iniciativa v současnosti obsahuje na 1300 řešení.
  • DevNet Code Exchange představuje místo, kde mohou vývojáři snadno sdílet a získat přístup do softwaru, který potřebují. Mohou tak vytvářet aplikace nové generace a řešení pro integraci workloadů. Doporučený seznam zdrojových kódů, adaptérů, nástrojů a sad SDK, který vytvořili experti společnosti Cisco a komunita DevNet, je dostupný ve službě GitHub. V DevNet Code Exchange najdou vývojáři softwarová řešení, které využívá celé portfolio produktů Cisco.
  • DevNet DNA Developer Center je online obchod pro vývojáře, kde najdou produkty pro budování aplikací a integrovaná řešení pro platformu Cisco DNA Center. DevNet DNA Developer Center nabízí zdroje, funkce, případy užití či výukové materiály, které vývojáři potřebují.

Dostupnost nových funkcí Cisco DNA Center je naplánována na léto 2018. Zákazníci je mohou získat od společnosti Cisco či jejích partnerů prostřednictvím stávajících předplatitelských nabídek. Iniciativy programu DevNet – Ecosystem Exchange, Code Exchange a DNA Developer Center – jsou dostupné již nyní.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.