Ústí má nový stacionární defibrilátor

Nadační fond Energie pomáhá uspořádal v rámci projektu Skákejme pro zdravé srdce velké sportovní a vzdělávací setkání žáků ústeckých základních škol.

Ústí nad Labem, 21. června 2018 – Plno dětského radostného výskání zažilo Ústí nad Labem 21. června. V Domě kultury se sešly stovky malých školáků, aby si zde zazávodily, užily si show ve skákání přes švihadla a setkaly se s ústeckými sportovci. Školáci zvážněli až poté, co byli svědky simulovaného kříšení člověka stiženého srdečním záchvatem. Právě srdce a péče o tento životně důležitý orgán byly pojítkem sportovně-vzdělávací akce, kterou uspořádal Nadační fond Energie pomáhá, který založila v loňském roce mecenáška a sopranistka Lenka Graf.

Z Domu kultury se osazenstvo přesunulo v pravé poledne na Kostelní náměstí, kde Lenka Graf odhalila stacionární defibrilátor, přístroj, který může zachraňovat lidské životy. U slavnostního okamžiku přestřižení pásky byli i Lukáš Vais ze Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje a Michal Ešner, ředitel Obchodního centra Fórum.

„Byl to skvělý nápad nadačního fondu chránit i touto formou životy našich spoluobčanů. Lenka Graf má moji plnou podporu. Jsem ráda, že tu žijeme s lidmi, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí,“ podtrhla primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová, která také na akci zavítala.

Pořízení a umístění defibrilátoru v centru města je tím nejviditelnějším počinem projektu Skákejme pro zdravé srdce, který fond uspořádal v září loňského roku. Druhý ročník čeká na školáky z celého ústeckého kraje 27. září, v předvečer Mezinárodního dne srdce.

Akci zaštiťuje i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který má porozumění pro budoucí plány fondu. „Jsem rád, že jsem se s paní Graf mohl osobně setkat. Jako dědeček podporuji vše smysluplné, co chrání naše nejmenší. Zaujala mě vize paní Lenky, která by si přála, aby defibrilátor byl ve výbavě každé základní školy. To mě dává smysl,“ řekl hejtman po setkání s Lenkou Graf.

„Vím, že to je ambiciózní plán, který se nepodaří realizovat ze dne na den. Počty nešťastných událostí ale rostou. Jako máma cítím potřebu udělat maximum pro to, aby smutných příběhů bylo co nejméně. Mám své cíle, těch ale mohu dosáhnout jen s velkou pomocí okolí. Moc si vážím každé podpory,“ dodává Lenka Graf.

O Lence Graf

Lenka Graf je celý svůj život obklopena hudbou. Od dětství se věnovala hře na klavír a sborovému zpěvu, vystudovala ústeckou Pedagogickou fakultu Univerzity J.E.Purkyně obor učitelství českého jazyka a hudební výchovy, a postgraduálně Hudební a taneční fakultu Akademie muzických umění v Praze. Její první zaměstnání bylo učitelské, později se věnovala podnikání. Vlastnila v Praze módní butiky, které v roce 2008 prodala. Vydala CD pod názvem Láska věčná. Založila Nadační fond Energie pomáhá a pořádá charitativní akce, které jsou propojené s její hudební profesí. Do Ústí nad Labem pozvala řadu pěveckých osobností. S majitelem společnosti Centropol Alešem Grafem, s nímž jí spojuje vztah k Ústí a ústeckému kraji, má dvě děti, Karolínu a Adama. Centropol, významný dodavatel plynu a elektřiny, je hrdým generálním partnerem Nadačního fondu Energie pomáhá.