Internetové televize a nelineární vysílání: vývojový milník emancipace televizních diváků

Ostrava, 27. června 2018 – Za téměř století své existence prošla televize výrazným technickým vývojem, koncept sledování televizního obsahu se však radikálně změnil až s příchodem internetových televizí v 90. letech. Diváci díky IPTV dostali do rukou nástroj, díky němuž si mohou přizpůsobit sledování televize vlastním potřebám. Významně k tomu přispívá například funkce zpětného sledování pořadů, tedy takzvané nelineární vysílání, jehož obliba rychle roste.

Před 90 lety byla ve Spojených státech představena první mechanická televize. Před 70 lety mohla poprvé veřejné vysílání shlédnout i československá veřejnost. Před 60 lety bylo v Československu poprvé zavedeno každodenní televizní vysílání. Před 45 lety se televizory rozzářily barvami. Všechno tohle jsou bezesporu velké milníky dějin sledování televize, v jednom ohledu však v té době byla televizní zábava stále stejná: to, na co se v danou chvíli můžete dívat, nebylo ve vaší režii. Televizní stanice nabízely pevně daný program, a pokud jste se v určenou dobu na vybraný pořad dívat nemohli, byli jste odkázáni jen na možnost, že třeba ještě někdy bude opakován. To vše se změnilo v roce 1976, kdy se na trhu objevily VHS videokazety, které běžným divákům umožnily si pořady nahrávat. Nutno podotknout, že televizní průmysl z nich nadšen nebyl, neboť panovaly obavy, že videokazety mohou tento byznys narušit. Naproti tomu diváci VHSky vřele uvítali jako možnost alespoň trochu ovlivnit, na co a kdy se budou dívat.

Konec vlády pevného programu

Nahrávání pořadů na videokazety již dnes nahradily záznamy přímo do interní paměti rekordérů, případně na externí HDD disk připojený k televizoru. Samotné sledování pozemního, kabelového či satelitního vysílání se přesto směrem k vyššímu diváckému komfortu příliš neposunulo. To změnil až nástup internetové televize neboli IPTV (televize přes internetový protokol) v 90. letech. „Internetové vysílání nabídlo lidem možnost proměnit se z pasivních konzumentů nabízeného obsahu v ty, kdo si sám určuje, kdy a na co se bude dívat. Díky IPTV tak dnes kromě lineárního vysílání známe i vysílání nelineární, zpětné. Jeho obliba přitom sílí – aktuálně u našich uživatelů zaznamenáváme poměr lineárního sledování ku zpětnému 51 % ku 49 %,“ říká Pavel Górecki, ředitel Lepší.TV.

Zanikne lineární vysílání?

O tom, kdy a jak velkou převahu nelineární vysílání nad lineárním získá, se mezi odborníky vedou vzrušené debaty. Ty v zahraničí zesílily zejména během roku 2017, kdy se ve Velké Británii udála nemyslitelná věc: epizoda populární show pro děti a mládež Blue Peter, které je nejdéle vysílaným dětským pořadem na světě, nepřilákala k televizní obrazovce ani jednoho jediného diváka. To vedlo mnoho odborníků k prohlášení, že se blíží konec lineárního vysílání, které převálcují on-demand (na vyžádání) streamovací služby. Jiné prognózy jsou však zdrženlivější a spíše se přiklánějí k názoru, že obě formy budou nadále koexistovat vedle sebe. „Pro diváky je totiž často důležitá možnost výběru. Málokdo se třeba na hlavní večerní zprávy bude dívat zpětně, totéž platí pro sportovní utkání či přenosy z kulturních akcí. Naopak filmy si lidé rádi dopřejí kdykoliv se jim zachce. U seriálů je to tak půl na půl. Starší generace je zvyklá dívat se na ně dle televizního programu. Je to pro ně mnohdy jistá forma pravidelného rituálu. Zato mladí jedou na vlně fenoménu takzvaného bing-watchingu – chtějí si pustit hned několik dílů pořadu v řadě a ne čekat na jednotlivé epizody,“ vysvětluje Pavel Górecki.

Volba v rukou diváka

Koncept služeb internetové televize je tak ve vývoji televizní zábavy logickou vývojovou etapou. Divákům umožňuje sledovat televizní obsah tak, jak si sami zvolí, lineárně i zpětně. Oproti běžné televizi rovněž nabízí řadu funkcí, které významně přispívají ke komfortu diváků a jejich nezávislosti na pevně daném televizním programu. Lidé si mohou zvolit zařízení, na jakém budou obsah sledovat, mají možnost využít pauzování jakýchkoliv – i lineárně vysílaných – pořadů, které navíc mohou i přetáčet, a tak se vyhnout například rušivým reklamám. „Díky naší službě mohou využít také neomezené nahrávání klidně i několika pořadů na různých kanálech současně, k dispozici jim je též bohatá filmotéka. A jako bonus nemusejí řešit blížící se přechod na DVB-T2,“ dodává Pavel Górecki.

O LEPŠÍ.TV

Lepší.TV přináší divákovi moderní sledování televize přes internet. Stačí si objednat Lepší.TV BOX či samotnou službu Lepší.TV, kterou můžete používat na Smart TV a dalších chytrých zařízeních. Lepší.TV funguje na jakémkoliv internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele s rychlostí alespoň 3 Mb/s. Nabízí vysílání více než 80 stanic (z toho přes 30 v HD), nejdelší zpětné sledování pořadů, neomezené nahrávání či výběr z rozsáhlé filmotéky. Sledované pořady lze navíc pauzovat či přetáčet.