The Banker: Sberbank na prvním místě žebříčku bank CEE

Praha, 4. 7. 2018 – Sberbank se umístila na prvním místě žebříčku Banky střední a východní Evropy 2018 sestavovaného časopisem The Banker. Regionální hodnocení CEE je součástí každoročního žebříčku The Banker „Top 1000 světových bank”. Kritériem pro hodnocení byla mimo jiné ziskovost, návratnost kapitálu nebo Tier 1 kapitál, vycházející z finančního výkaznictví za rok 2017.

Sberbank jako největší ruský poskytovatel půjček posílila ve srovnání s předchozím obdobím svoji pozici díky zvýšení kapitalizace o 29,7 %. V celosvětovém žebříčku „Top 1000 světových bank” obsadila Sberbank 31. místo, oproti loňskému roku si polepšila o pět pozic.

Podle The Banker ruské banky dominují v žebříčku střední a východní Evropy díky nejvyšším pozicím v hodnocení Tier 1 kapitálu a ziskovosti.

Časopis The Banker, založený v roce 1926 ve Spojeném království, je klíčovým zdrojem dat a analýz pro finanční odvětví. Žebříček The Banker “Top 1000 světových bank” určuje od roku 1970 benchmark a poskytuje komplexní informace o zdraví a hodnotě bankovního sektoru.