Jeden velký krok pro Motorolu

Před 49 lety přenášela zařízení Motorola první kroky Neila Armostronga po Měsíci milionům diváků po celém světě.

24. července, 2018 – V červenci si připomínáme 49. výročí prvního přistání na Měsíci.
16. července 1969 byli astronauti Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin “Buzz” Aldrin za úsvitu vyslání ze Země na palubě kosmické lodi Apollo 11 a začali tak psát historii. Důležitou roli v tomto kritickém momentě sehrál rádiový vysílač Motorola S-Band Transponder, který byl součástí velitelského modulu Apolla 11. Jednalo se o jediný komunikační kanál, který spojoval loď se Zemí a přenášel všechny zvuky z paluby stejně jako biomedicínská a telemetrická data či televizní signál. Právě díky němu jsou dnes už nesmrtelná slova Neila Armstronga navždy vryty do myslí mnoha generací: “Malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.”

Tato významná událost byla výsledkem mnohaletých inovací Motoroly věnovaných americkému vesmírnému programu. Už od dob satelitu Explorer I v roce 1958 poskytovala Motorola své technologie Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) s cílem umožnit komunikaci
a výměnu dat. V roce 1969 se Apollo 11 stalo první plánovanou lunární misí s výsadkem v historii a zaměstnanci Motoroly úzce spolupracovali s NASA na tom, aby mise dopadla zdárně.

Radiový vysílač Motorola vysílal signál z paluby lunárního modulu Apollo 1 (LEM) směrem k Zemi, a to konkrétně ke třem přijímacím stanicím, kde ho FM demodulátory značky Motorola převedly na rádiové a televizní vysílání.

Krom toho poskytla Motorola tisícovky polovodičových součástek, pozemní sledování a 12 palubních sledovacích a komunikačních jednotek. Takzvaný “up-data link” ve velitelském modulu Apolla přijímal signály ze Země a předával je dalším palubním systémům. Touto cestou transpondér na palubě lunárního modulu Apolla 11 přenášel telemetrická data, sledování, hlasovou komunikaci a televizní signál mezi Měsícem a Zemí. Pomocí něj se jim podařilo zasáhnout na 500 milionů lidí, což z přistání na Měsíci činí jeden z nejsledovanějších přenosů všech dob.

NASA využívala během posledních dekád vybavení Motorola i v mnoha dalších kosmických letech s posádkou.  

*V roce 2009 vydala Motorola k příležitosti čtyřicátého výročí přistání na Měsíci exkluzivní edici Motorola Aura ve speciální “nebeské verzi”. Její součástí byly i fotografie, audionahrávky a videa, které se vážou právě k této události. Cena tohoto zařízení dosahovala skoro 2 000 amerických dolarů a její první exemplář obdržel Neil Armstrong jako zvláštní dar. Zbývá jen počkat, jaké překvapení si Motorola připraví
k nadcházejícímu padesátému výročí.

O společnosti Motorola

Lenovo Group Holdings získal společnost Motorola Mobility LLC v roce 2015. Motorola Mobility je stoprocentní dceřinou společností Lenovo a je zodpovědná za návrhy a výrobu všech mobilních telefonů pod značkou Moto.  

O společnosti Lenovo

Lenovo, společnost s obratem 43 miliard USD, je lídrem v poskytování inovativních spotřebitelských, komerčních a podnikových technologií. Portfolio vysoce kvalitních a bezpečných produktů a služeb zahrnuje počítače (včetně legendární značky Think a vícerežimové YOGA), pracovní stanice, servery, storage, chytré televize a rodinu mobilních produktů, jako jsou chytré telefony (včetně značky Motorola), tablety a aplikace. Další informace o společnosti Lenovo jsou k dispozici na www.lenovo.cz.