Jak se na dovolené bezpečně připojit? Pozor na Wi-Fi zdarma

Tři čtvrtiny populace uvádí, že i při připojení přes neznámou Wi-Fi běžně kontrolují obsah své poštovní schránky. 70 % vlastníků tabletů se připojuje na veřejné Wi-Fi sítě, podobně jako 53 % vlastníků chytrých telefonů. Zejména na cestách v zahraničí, ale i v Česku například v restauracích a na veřejných místech je pro lidi zcela automatické připojit se na první “free” Wi-Fi, která se jim objeví v seznamu. Zpravidla proto, že chtějí šetřit mobilní data, často ale také z toho důvodu, že doufají ve větší rychlost a stabilitu připojení.

2017-12-12 19_21_37-ANECT

Připojení na neznámou Wi-Fi přitom může být zásadně rizikové. „Málokdo si kontroluje, zda jde o síť šifrovanou, takže se běžně připojuje na sítě, kde kdokoliv další v síti může šmírovat vaši komunikaci. Ještě méně si pak lidé uvědomují, že například síť s názvem kavárny vůbec nemusí být zřízena danou společností, ale může jít o záměrně zřízený falešný Wi-Fi hotspot. Útočník jím může lákat důvěřivé jedince a poté se pokoušet z procházející komunikace i připojených zařízení co nejvíce vytěžit,“ upozorňuje na rizika otevřených Wi-fi sítí Ivan Svoboda, poradce pro kybernetickou bezpečnost společnosti Anect.

Problémem mohou být i online (webové) služby a mobilní aplikace, které přenášejí data po nešifrovaném připojení. Díky nim může někdo cizí snadno získat přihlašovací údaje, vydávat se za někoho jiného, dostat se na váš účet na Facebooku či do elektronické pošty. „Ačkoliv je v prohlížeči jednoduše možné zkontrolovat si ´zámeček´ a https komunikaci, uživatelé to zpravidla netuší. V mobilních aplikacích si navíc nic zkontrolovat nemohou a musí se spoléhat na to, že tvůrci daných aplikací se chovají zodpovědně,“ uvádí Ivan Svoboda.

Jak se tedy bezpečně připojovat na Internet, e-mail a sociální sítě na prázdninových cestách? Ideální je, pokud nebudete vůbec používat Wi-Fi sítě a vystačíte si s mobilním připojením. Pokud ale není vyhnutí, důkladně ověřujte, ke které Wi-Fi se vlastně připojujete, zda vyžaduje pro připojení heslo a jestli je komunikace chráněna (síť má “zámeček”, není označena jako Open/otevřená). V neposlední řadě je pak důležité si ověřit také to, zda danou síť skutečně provozuje ten, kdo si myslíte, že ji provozuje.

Ujistěte se, že zařízení, se kterým se připojujete, nemá zapnuté sdílení souborů, operační systém je aktuální, firewall a antivirus aktivní a aktualizovaný je i další software, který v zařízení máte. Mezi bezpečné chování platí i to, že pokud nepoužíváte Wi-Fi či Bluetooth, je dobré je vypnout,“ doporučuje poradce pro kybernetickou bezpečnost společnosti Anect.

Při použití prohlížeče si hlídejte, že komunikace probíhá přes https a u ostatních protokolů přes SSL. Zkontrolujte si, zda se bezpečným šifrovaným způsobem připojujete i k vaší poštovní schránce. Pokud se chystáte dělat něco potenciálně rizikového, třeba přistupovat do online bankovnictví, zkuste s tím počkat až domů, do práce, či na připojení, u kterého jste si stoprocentně jisti ochranou soukromí.

Pokud budete ze zahraničí či cest přistupovat k firemním sítím, e-mailům a databázím, mělo by být běžné používání virtuální privátní sítě (VPN). Tu by měl provozovat zaměstnavatel a všem zaměstnancům umožnit přístup k firemním prostředkům pouze právě přes tuto bezpečnou šifrovanou virtuální privátní síť.

Pokud nemůžete využívat výhod VPN, je velmi dobré chránit si přihlašování do důležitých služeb pomocí dvoufaktorového ověření. Začít byste měli u e-mailu, pokračovat u všech sociálních sítí, chatovacích nástrojů, cloudových služeb a účtů spojených s vaším telefonem či počítačem. Patří sem ale například i účty v online hrách, protože i ty patří k cennému zboží, které je častým cílem zlodějů.

Úplnou samozřejmostí by pak měla být i důsledná ochrana vašeho zařízení, telefonu, tabletu, notebooku. Zejména šifrování disku či paměti, zamykání při neaktivitě daného zařízení a jeho odemknutí pouze heslem, otiskem prstu či obličejem,“ uzavírá Ivan Svoboda ze společnosti Anect

O společnosti Anect

Anect a.s. je předním dodavatelem integrovaných řešení a služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií s velkým důrazem na ICT bezpečnost. Kromě bezpečnosti se společnost dlouhodobě věnuje také infrastruktuře ICT, komunikaci a spolupráci, datovým centrům a provozu a řízení ICT. Napříč těmito oblastmi pak nabízí řízené služby, projektové řízení, manažerské poradenství, integraci produktů a služeb včetně prodeje a instalace vybraných technologií. Svá řešení realizuje zejména u zákazníků z oblasti finančních institucí, veřejného sektoru, výroby, médií a dalších služeb. Na trhu působí od roku 1993 a v současnosti zaměstnává více než 150 zaměstnanců v kancelářích v Praze, Brně, Plzni a Bratislavě.