Vědecká show o budoucnosti umělé inteligence – již tuto sobotu v pražském Divadle Hybernia

 

  • Čtyřdenní konference Human-Level AI  s účastí významných světových odborníků v oblasti umělé inteligence začíná ve středu 22. srpna.
  • Od ostatních akcí ve světě se konference liší svým zaměřením na tzv. obecnou umělou inteligenci – tu, která podle vizionářů v budoucnu dokáže samostatně uvažovat a způsobí významné společenské změny.
  • Program vyvrcholí v sobotu sérií atraktivních prezentací pro širší odbornou veřejnost s názvem Future of AI v Divadle Hybernia, vstupenky jsou k dispozici na webu akce.

 

Praha 20. srpna 2018 – Zatímco umělá inteligence zaměřená na úzce specifikované úkoly začíná být běžnou realitou, po celém světě vznikají centra, která se zabývají takzvanou obecnou umělou inteligencí (AGI). Ta má dosáhnout lidské úrovně ve schopnosti stanovovat si vlastní cíle, samostatně se rozhodovat a způsobit tak zásadní proměnu fungování lidské společnosti. Právě to je tématem setkání předních světových odborníků Human-Level AI Conference (HLAI), které se uskuteční 22. až 25. srpna 2018 na Fakultě strojní ČVUT v Praze, v Národní technické knihovně a v Divadle Hybernia.

„Na téma AI existují i jiné, větší a známější konference, ale ty jsou zaměřené jen na úzké aplikace, ne na opravdovou snahu vybudovat myslící stroje,“ říká Ben Goertzel, jeden z pořadatelů konference HLAI a vedoucí výzkumník společností SingularityNET a HansonRobotics. „Takže pokud chcete zjistit, jak vypadají skutečně přelomové úvahy, experimenty a výzkum v oblasti budování myslících strojů a umělé inteligence, představy, které znáte ze sci-fi filmů, a možná ještě ambicióznější, pak je konference HLAI letos tím jediným místem.“

Sobotní program Budoucnost AI: vizionáři promluví k veřejnosti

Konference vyvrcholí v sobotu 25. srpna v pražském Divadle Hybernia sérií atraktivních prezentací s názvem Future of AI (Budoucnost AI) vhodných jak pro odborníky, tak pro technologické entuziasty a byznysově orientované návštěvníky. Celodenní program bude rozdělený na 4 hlavní tématické bloky:

  1. Mapa cesty k umělé inteligenci na úrovni člověka  (9.00 – 11.00)

Vystoupí mimo jiné Marek Rosa, spolupořadatel konference a ředitel české společnosti GoodAI, Brenden LakeCentra pro datovou vědu při Univerzitě New York nebo Tomáš Mikolov z centra vývoje AI společnosti Facebook s tématem „Kdy dosáhneme AI na úrovni člověka?“

  1. Umělá inteligence inspirovaná přírodou (11.30 – 13.00)

Vystoupí Irina Higins ze společnosti Google DeepMind, která v roce 2016 představila první počítačový program schopný porazit světového velmistra ve hře go. Ředitel společnosti ARAYA Ryota Kanai promluví na atraktivní téma „Umělá inteligence a vědomí“. V další prezentaci profesor Kenneth Stanley z AI laboratoře společnosti UBER odprezentuje téma „Kreativita, cíle a hledání s otevřeným koncem“.

  1. Jak se AI systémy učí  (14.00 – 15:45)

V tomto bloku se návštěvníci mohou těšit na Bena Goertzela, vedoucího vědce společností SingularityNET a Hanson Robotics a spoluautora známého robota Sophie, profesora Pavla KordíkaČVUT nebo Johna Langforda, hlavního výzkumníka ze společnosti Microsoft s tématem „Interaktivní učení v reálném světě“.

  1. Na cestě k prospěšné umělé inteligenci (16.15 – 18.00)

V této závěrečné části bude řeč o bezpečnosti aktuálního vývoje technologií AI. Vystoupí zde například Seán Ó hÉigeartaigh, výkonný ředitel Centra pro studie existenčních rizik v Cambridge (CSER) a Iraki Beridze, vedoucí Centra pro umělou inteligenci a robotiku při OSN s prezentací „Jak maximalizovat šance na globální prosperitu“.

V rámci vstupu na sobotní program Future of AI mohou zájemci po zvláštní registraci získat přístup i na další vybrané části konference během týdne:  v pátek 24. srpna v Národní technické knihovně (celodenní program „Investování do AGI a inovační politika“ a „Závod ve vývoji AI a jeho dopady na společnost“) a ve čtvrtek 23. srpna v 15.00 na ČVUT na přehlídku středoevropských startupů AI Startup Showcase.

Vstupenky na část konference HLAI pro širší odbornou veřejnost s názvem Future of AI Track je stále možné zakoupit na webu www.hlai-conf.org, kde naleznete také podrobnosti o programu, řečnících a další informace.