HARTMANN – RICO otevírá nové výrobní prostory ve Veverské Bítýšce

Veverská Bítýška 29. srpna 2018 – Jeden z nejvýznamnějších regionálních zaměstnavatelů, společnost HARTMANN – RICO, dokončil rozšíření výroby o nové automatické linky na výrobu operačního krytí na operačních sálech a rovněž skončila i rekonstrukce zaměstnaneckého zázemí v závodě Veverská Bítýška. Slavnostní otevření nových prostor na výrobu komponentů a jednorázových roušek pro operační zákroky se konalo 28. srpna.

Investice ve výši 90 milionů směřovala zejména do výrobních technologií pro jednorázové krytí a roušky a do vybudování moderního sociálního zázemí pro zaměstnance. „Pokračujeme tak v plánu střednědobého investování. Loni jsme dokončili první fázi a v roce 2018 jsou v rámci druhé fáze instalovány nové automatické stroje na výrobu roušek. Rovněž jsme investovali do zvýšení hygienického standardu čistoty výrobních sálů, abychom zcela splnili certifikační kritéria pro zdravotnickou výrobu dle standardu TUV,“ říká Pavel Fuchs, výrobní a technický ředitel, člen představenstva HARTMANN – RICO, a pokračuje: „Dnešní inaugurací završujeme své snahy o zvýšení konkurenceschopnosti pomocí snižování nákladů na automatizaci procesů. Zároveň dokončujeme projekty na posílení sociálního zázemí našich zaměstnanců přímo u výrobních sálů. Chceme jim tak zajistit maximální komfort nejen při vstupu do výrobního procesu, kde vyžadujeme absolutní čistotu a nošení pracovních oděvů pro čisté zóny, ale zároveň i nový standard vysoké čistoty v přechodech ze sociálních zázemí do výrobních sálů. S rozvojem závodu budeme pokračovat. Letos půjde o další investici ve výši tří milionů eur.“

Veverská Bítýška patří mezi největší výrobní závody společnosti HARTMANN – RICO v Česku. Zároveň se ale intenzivně investuje i v ostatních závodech v Havlíčkově Brodě a Chvalkovicích. Cílem všech těchto investic je zajistit vysokou efektivitu procesů výroby zdravotnických produktů pro operační výkony, odborně známé pod zkratkou CPT (pozn. customer procedure tray). Výroba těchto CPT setů obnáší jak kompletování těchto operačních setů, tak výrobu roušek a logistiku všech speciálních komponentů nutných k zajištění operačního výkonu. Tyto CPT sety se v roce 2018 vyrábějí v objemu 3,60 milionu kusů za rok.       

Jsme přesvědčeni, že pokračující rozvoj výrobního závodu je nejen zárukou vysoké kvality naší produkce zdravotnických prostředků, ale také kvalitního pracovního prostředí pro naše zaměstnance,“ doplňuje Pavel Fuchs.  

Z historie závodu

Závod ve Veverské Bítýšce vznikl v roce 1905 jako úpravna kaolinu. V roce 1938 objekt zakoupila firma Ráček, která tu v následujícím roku zahájila výrobu produktů pro zdravotnictví a hygienu. Po znárodnění zde roku 1948 vznikl národní podnik Rico, jehož hlavním výrobním sortimentem byly hygienické výrobky a vata. Před více než 25 lety vstoupila do tehdejšího státního podniku Rico německá společnost Paul HARTMANN AG (která právě letos slaví 200 let od svého vzniku). Tato změna přinesla místnímu závodu rozsáhlé investice a novou orientaci na výrobu zdravotnických prostředků.

Společnost HARTMANN – RICO

Společnost HARTMANN – RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího podniku Rico Veverská Bítýška. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v Heidenheimu v Německu. Více než 20 let působí HARTMANN – RICO také na území Slovenska se sídlem v Bratislavě. HARTMANN – RICO zaměstnává celkově více než 1 650 zaměstnanců.