Panasonic a Vodafone propojují domácí spotřebiče pomocí technologie Narrowband-IoT

  • Pilotní projekt se společností Vodafone s prvními testy bezdrátové technologie Narrowband-IoT (NB-IoT) s nízkou spotřebou pro internet věcí
  • První testy zkoušejí funkčnost bezdrátové sítě pro dálkové ovládání a údržbu produktů značky Panasonic, například klimatizací
  • Technologie NB-IoT umožňuje snadné propojení domácích spotřebičů do chytré sítě

Berlín, Německo, 29. srpna 2018 – Společnosti Panasonic a Vodafone Global Enterprise Limited dnes oznámily, že připravují spolupráci na pilotním projektu zaměřeném na využití technologie internetu věcí (IoT) pro propojení domácích spotřebičů. Základem systému bude nízkoenergetické bezdrátové připojení Narrowband-IoT (NB-IoT). Obě společnosti se chystají spustit první testy této technologie na podzim v německém Frankfurtu.

Svět je stále více propojený a internet věcí v něm začíná hrát důležitou roli. Aby fungoval, je zapotřebí bezdrátová konektivita umožňující přenos malého objemu dat mezi jednotlivými zařízeními, pokud možno s minimální spotřebou energie výhradně z akumulátorů.

Pro přenos dat pro internet věcí slouží několik technologií, systém NB-IoT se z nich nejlépe hodí pro komunikaci na velké vzdálenosti s minimální spotřebou energie. Firma Vodafone má už navíc s jeho využitím rozsáhlé zkušenosti. Chytré domácí přístroje lze pomocí NB-IoT připojit ke cloudovým službám snadno a rychle hned po zapojení.

Společný projekt s firmou Vodafone začíná zkušebním provozem přístrojů značky Panasonic, především klimatizací, přičemž bezdrátová technologie se využívá k dálkovému ovládání a k údržbě. V další fázi hodlají Panasonic i Vodafone testovat celou řadu dalších domácích spotřebičů a ověřit, že je konektivita pomocí NB-IoT technicky funkční a ekonomicky výhodná.

V Japonsku se Panasonic navíc tento podzim pouští do dalšího pilotního projektu v oblasti IoT a chytrých domácností, tentokrát prostřednictvím sítě LPWA ve spolupráci s největším japonským mobilním operátorem.

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je celosvětovým lídrem v rozvoji elektronických technologií a řešení pro zákazníky v odvětví spotřební elektroniky, bydlení, automobilovém průmyslu a podnikových řešeních. V roce 2018 slaví společnost sté výročí založení, od té doby roste v globálním měřítku. V současnosti má po celém světě 591 dceřiných společností a 88 přidružených společností, které za finanční rok končící 31. březnem 2018 zaznamenaly konsolidované čisté tržby ve výši 61,4 miliard Euro. Hlavním cílem Panasonic Corporation je vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací v různých oborech a využívání svých technologií k zajištění lepšího života a lepšího světa pro své zákazníky. Chcete-li se o skupině Panasonic dozvědět více, navštivte http://www.panasonic.com/global.