Hyundai KONA Electric smazal rozdíl mezi konvenční a elektrickou mobilitou

Téměř čtyři stovky kilometrů po okresních silnicích, dálnici i v městském provozu na jedno nabití. To je výsledek demonstrační jízdy nového modelu Hyundai KONA Electric, která se odehrála na trase mezi výrobním závodem Hyundai v Nošovicích a Prahou. Testování provedl profesionální motoristický novinář Petr Hanke, který záměrně naplánoval trasu přes Olomouc, Vysoké Mýto a Pardubice, aby vůz vyzkoušel ve více typech provozů.

„Model KONA Electric splnil má očekávání, a dokonce i příjemně překvapil. Během jízdy jsem se nemusel nijak omezovat, i na dálnici jsem mohl jet na hranici povoleného rychlostního limitu a během cesty jsem i předjížděl pomalejší kamiony. Celkově se mi líbila nejen dynamika vozu KONA Electric, ale také jízdní vlastnosti dané nízkým těžištěm a komfort podvozku. V testovací den bylo jasno a 28 stupňů Celsia, takže jsem měl po celou dobu zapnutou klimatizaci, zároveň jsem indukčně nabíjel telefon a poslouchal rádio. Přesto všechno jsem do Prahy dojel s výraznou rezervou. S klidem tak mohu konstatovat, že uváděný dojezd podle normy WLTP 482 km není jen papírová záležitost. Co se týče dalších údajů, tak průměrná rychlost byla něco přes 80 km/h a spotřeba energie 14,8 kWh/100 km, více se ale dozvíte ve videu z testovací jízdy,“ komentuje demonstrační jízdu motoristický novinář Petr Hanke.

„Nový model KONA Electric potvrdil v reálném provozu své nejvyšší kvality a špičkový dojezd na jedno nabití. Jsme rádi, že si čeští řidiči mohou zvolit absolutní špičku v oblasti elektrických pohonů právě u značky Hyundai“, uvedl Jan Pohorský, specialista komunikace společnosti Hyundai Motor Czech.

KONA Electric je díky své prostornosti a spolehlivému dojezdu všestranným automobilem, vhodným pro každodenní provoz. Palubní deska je vybavena sedmipalcovým panelem přístrojů Supervision, který poskytuje důležité provozní informace a kombinovaný průhledový displej je navíc promítá přímo do zorného pole řidiče. KONA Electric zároveň nabízí široký sortiment prvků aktivní bezpečnosti Hyundai SmartSense, jakými jsou například asistent pro odvrácení kolize s překážkou vpředu a s detekcí chodců, asistent pro jízdu v jízdním pruhu nebo asistent rozpoznávání únavy řidiče.

Hyundai KONA Electric je zároveň první kompaktní elektrické SUV na evropském trhu. Od konvenčního modelu KONA přebírá nadčasový design a charakter automobilu, který dojede kamkoli. Nový model produktové řady ekologických vozů Hyundai je k dispozici od srpna 2018 a je nabízen ve dvou verzích elektrického pohonu.

Video z jízdy zde: https://www.youtube.com/watch?v=1rD7qzwqKIs