Komentář: S dosluhující baterií měníme celý smartphone. Nové trendy tento neekologický přístup změní

Chrudim, 17. září 2018 – Dosluhující baterie dnes znamená výměnu celého mobilního telefonu. Málokoho už dnes napadne, že místo nového smartphonu stačí pouhá výměna baterie a zařízení může dál sloužit i několik let. Tento trend však přináší obrovskou zátěž na životní prostředí. Budoucnost ovšem patří ekologickému přístupu. Změní chování výrobců i uživatelů mobilů technologický pokrok?

Otázka, proč výrobci ve velkém upustili od možnosti snadno vyměňovat baterie, má dvě odpovědi. Prvním faktorem je to, že chtějí uživatele motivovat k častější výměně přístrojů za účelem vyšších zisků. Druhým důvodem je měnící se podoba smartphonů. Praktičnost totiž během let ustupuje designu. Již dávno neplatí, že téměř celou zadní část mobilu tvoří baterie a pro její výměnu stačí pouze odstranit kryt a zasunout novou. Designéři se nyní předhánějí v co nejnižší hmotnosti a štíhlosti telefonů, každá nová řada je užší a stylovější než ta předtím. Výrobci už proto obvykle ani neskrývají skutečnost, že baterie nejsou vyráběny se záměrem co nejdelší životnosti. Mobilní telefon je konstruován tak, aby odpovídal moderním nárokům na vzhled. Stále více značek také následuje původní filozofii Applu, že není žádoucí, aby uživatelé zasahovali do hardwaru zařízení. Tedy i to, aby sami měnili baterii.

Místo baterie měníme přístroj a zatěžujeme přírodu

Co ale dělat v momentu, kdy baterie začíná dosluhovat? Zpravidla tato chvíle nastává do 24 měsíců od začátku používání mobilního telefonu, tedy po 500 nabíjecích cyklech baterie. Prvním řešením je právě výměna celého přístroje a pořízení nového smartphonu. Tento přístup však přináší obrovskou zátěž na životní prostředí. Mobilní telefon je plný plastu a vzácných kovů, které nejsou 100% recyklovatelné. Jeho výroba nás tedy nestojí pouze pracovní sílu, ale i přírodní zdroje. Navíc je třeba připočíst dopravu nového přístroje či obalový materiál. To vše přírodu ohrožuje. Tento trend, kdy vyměňujeme po několika měsících celý přístroj, znamená luxus, za který v budoucnu draze zaplatíme.

Co ale dělat, když na dvouletý cyklus výměny nechceme přistoupit? Druhým řešením, jež je šetrnější k přírodě i k peněžence, je výměna baterie. Dnes je však tento úkon náročný i pro kutily. Baterie jsou totiž často připájené, zalisované do konstrukce telefonu či napevno přilepené. Při neopatrnosti tak může člověk snadno poškodit celé zařízení. Pokud se do výměny rozhodneme pustit, lze využít instruktážní videa, která jsou běžně dostupná na internetu a nabízejí návody k domácí výměně baterií u mobilů různých značek. Další variantou je využít služeb specializovaného servisu, případně můžeme na tento problém myslet už při nákupu mobilního telefonu a volit model s vyměnitelným akumulátorem, například LG V20 nebo Samsung Galaxy Note 4.

Budoucnost nabídne ekologičtější řešení

Podpora ekologického přístupu a téma ochrany životního prostředí jsou v dnešní době stále více akcentovány. Lze tedy očekávat, že se tento trend dostane i zpět do výroby mobilních telefonů. Technologický pokrok přinese bezesporu kvalitnější baterie s vyšší kapacitou a delší životností. Proto nebude nutné měnit baterie tak často. Vědci se již nyní zaměřují na vývoj baterií, které nebudou závislé na přírodních zdrojích a nebudou tedy tolik zatěžovat životní prostředí. Příkladem je patent odborníka z brněnské VUT, který pro výrobu akumulátorů nevyužívá vzácné kovy, jako je kobalt, nikl nebo kadmium. A další zajímavá řešení budou následovat.

Autorem komentáře je Radim Tlapák, ředitel předního českého internetového obchodu BatteryShop.cz, který kromě originálních baterií dodává i baterie vlastní značky T6 power.

O e-shopu BatteryShop.cz

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnujeme se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Obchodními partnery jsou společnosti z Asie a USA. Všechny prodávané baterie splňují přísné evropské normy a mají všechny certifikáty potřebné pro prodej v zemích Evropské unie. Vysokou kvalitu služeb internetového obchodu potvrzuje 98% hodnocení zákazníků na portálu Heureka.cz.

Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 power. Je také oficiálním dovozcem výrobků značky iGo do České republiky.