Hyundai Motorsport před Rallye Velká Británie

  • Hyundai Motorsport je připraven na boj o své historicky první vítězství v Rallye Velká Británie, v níž se každý rok zlepšuje
  • Tři posádky se pokusí vrátit tým do čela mistrovství světa v hodnocení jezdců, v němž po náročné Rallye Turecko klesl na druhé místo
  • Lídr průběžného pořadí jezdců Thierry Neuville bude na šotolinové cesty vyjíždět v pátek jako první a odrážet útoky Otta Tänaka a Sébastiena Ogiera v boji o mistrovský titul.

Hyundai Motorsport míří na Rallye Velká Británie, 11. podnik Mistrovství světa v rallye FIA WRC 2018 (World Rally Championship), aby smazal zklamání z výsledků turecké rallye, po níž se musel tým vzdát vedoucí pozice v průběžném pořadí mistrovství světa v hodnocení konstruktérů.

Hayden Paddon sice v Turecku vybojoval výborné třetí místo, které pro něj znamenalo první umístění na stupních vítězů v sezoně 2018, ale další dvě posádky týmu Hyundai Motorsport byly nuceny odstoupit z vedoucí pozice. V důsledku toho je souboj o mistrovský titul v hodnocení konstruktérů ještě těsnější. Tři soutěže před koncem sezony dělí nejlepší dva týmy pouhých pět bodů.

Rallye Velká Británie bude zcela odlišnou výzvou v porovnání s drsnými a nemilosrdnými rychlostními zkouškami v Turecku. Pošmourné podzimní počasí často hraje hlavní roli, protože déšť rychle promění povrch rychlých cest, lemovaných stromy velšských lesů, ve zrádné bláto.

Soutěž se letos koná o tři týdny dříve než v loňské sezoně a některých změn doznal také itinerář, který postaví posádky před nové výzvy. Rallye Velká Británie nabídne fanouškům velké množství akční podívané od úvodní rychlostní zkoušky ve čtvrtek večer na okruhu Tir Prince Raceway až po dvě páteční rychlostní zkoušky Slate Mountain v břidlicovém kamenolomu Llechwedd.

Uzavření veřejných komunikací umožní organizátorům letošní rallye propojit tradiční šotolinové cesty s krátkými asfaltovými úseky, a prodloužit tak jednotlivé rychlostní zkoušky. Nejdelší z nich – 29,13 km – je na programu v pátek a vznikla spojením rychlostních zkoušek Brenig a Alwen.

Na rozdíl od běžného průběhu rallye se speciální zkouška Power Stage pojede již v neděli ráno a po ní bude itinerář s celkem 23 rychlostními zkouškami ukončen asfaltovou rychlostní zkouškou Great Orme Llandudno.

Hyundai Motorsport se soutěže ve Walesu zúčastní se stejnou sestavou tří vozů jako v Turecku, jejichž posádky vytvoří Andreas Mikkelsen/Anders Jæger, Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul a Hayden Paddon/Seb Marshall. Všechny posádky absolvovaly jednodenní testování s vozy Hyundai i20 WRC Coupe ve středním Walesu.  

Šéf týmu Michel Nandan před Rallye Velká Británie uvedl: „Turecko bylo pro nás promarněnou příležitostí, protože jsme mohli upevnit své vedení v hodnocení konstruktérů. Místo toho nás čeká velmi intenzivní souboj s Toyotou a samozřejmě i týmem M-Sport Ford, který je nedaleko za námi. Musíme přistoupit k Rallye Velká Británie s naprostým soustředěním a s maximálním odhodláním ukázat, čeho jsme schopni. V této rallye jsme se s každou další sezonou nepřetržitě zlepšovali. Po čtvrtých místech v letech 2014 a 2015 následovalo třetí místo v roce 2016 a druhé místo v loňském roce. Náš cíl pro letošní rok je jasný: bojovat o vítězství. Slovy toho nedosáhneme. Své záměry musíme potvrdit činy a poskytnout našim posádkám nejlepší vůz pro realizaci tohoto cíle.