Kia proniká do robotiky budoucnosti

  • Tým Kia plánuje vyvíjet robotické technologie ve třech oblastech: nositelné robotické technologie, servisní roboti a mikro-mobilita
  • Průmysloví roboti H-VEX a H-CEX ke zvýšení výkonnosti a snížení počtu pracovních úrazů
  • Umělá inteligence robotů se zaměřením na budoucí inovace a růst

Praha 2. listopadu 2018 –  Automobilka Kia posouvá inovace robotických technologií v rámci vývoje nositelných průmyslových robotů H-VEX. V návaznosti na srpnové poloprovozní nasazení robotů              H-CEX v severoamerickém závodu plánuje společnost koncem roku 2018 provést detailní testování s cílem ověřit úspěšnost nasazení robotů H-VEX.

Kia počátkem roku 2018 označila umělou inteligenci robotů jako jednu z pěti oblastí budoucích inovací a růstu. Ve svém centru strategických technologií pak společnost vytvořila speciální tým specialistů na robotiku, kteří se zaměří na vývoj souvisejících technologií, a dále rozšířila svoji spolupráci s příbuznými odvětvími.

Automobilka vyvíjí technologie ve třech sektorech robotiky: nositelné robotické technologie, servisní roboti a mikro-mobilita. Kromě toho uvedená společnost spolupracuje s dalšími progresivními tuzemskými i mezinárodními společnostmi, které disponují technologiemi na poli robotiky a umělé inteligence.

První robot H-CEX byl vyvinut pro průmyslové použití. Jedná se o zařízení na ochranu kolenních kloubů, napomáhající udržovat správnou polohu pracovníků při sezení. Pomůcka o hmotnosti pouhých 1,6 kg je lehká, nicméně díky své odolnosti snese zatížení až 150 kg. Pomocí upevňovacích řemenů pro pas, stehna a kolena se snadno nasadí a přizpůsobí podle výšky uživatele.

Kromě zařízení H-CEX plánuje tým značky Kia koncem letošního roku ve svých severoamerických závodech testovat a nasadit roboty H-VEX. H-VEX je zařízení zmírňující tlak vyvíjený na šíji a záda pracovníka – když uživatel zvedne ruce nad hlavu, zvýší se jeho síla o 60 kg. Od zařízení se očekává, že významnou měrou napomůže předcházet pracovním úrazům a současně zvýší efektivitu práce.

Vývoj robotů lze zaměřit na nejrůznější způsoby použití a oblasti, jako jsou např. nositelné robotické technologie, servisní roboti a mikro-mobilita. Kia na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky 2017 (CES) demonstrovala zařízení H-MEX (Hyundai Medical Exoskeleton), které pomáhá paraplegikům a seniorům s chůzí a překonáváním schodů. Produkt je nyní ve fázi schvalování korejským Ministerstvem pro bezpečnost potravin a léčiva, resp. Americkým správním úřadem pro potraviny aléčiva (FDA) pro účely komerčního použití v roli medicínské pomůcky.

Dalším výsledkem vývoje na poli robotiky je zařízení HUMA (Hyundai Universal Medical Assist), které lze připevnit k pasu a na končetiny člověka s cílem posílit sílu svalů při chůzi – uživatelé tak mohou běžet rychlostí až 12 km/h, čímž se toto zařízení stává jedním z nejrychlejších nositelných robotů na světě.

Kromě nositelných zařízení vyvíjí firma roboty schopné zvýšit kvalitu života uživatelů. ‚Servisní hotelový robot‘ může krom jiného zajišťovat pokojové služby a provádět hosty v prostorách hotelu. Tito roboti budou koncem letošního roku podrobeny testům v jihokorejském hotelu a rezortu Haeviči, resp. v hotelu Rolling Hills.

V loňském roce byl navržen ‚Robot prodejních služeb‘, který je schopen zákazníkům předávat podrobnější informace o automobilech. Je vybaven systémem komunikace v přirozeném jazyce, umělou inteligencí a funkcí mobility, a může tak zákazníkům poskytovat rady k modelům vystavovaným na ploše autosalonu. V současnosti je tento robot ve fázi návrhu a vývoje; očekává se, že počátkem příštího roku již bude k dispozici prototyp. Do roku 2020 se dále uskuteční předpremiéra prototypu ‚manipulačního zařízení pro dobíjení elektromobilů‘, které automaticky zajistí dobíjení elektromobilu poté, co před zařízením zaparkuje.

‚Robotická osobní mobilita‘ od Kia je příští generací platformy mobility pro jednoho uživatele; díky své všestrannosti dokáže pomalu pojíždět po dvou kolech a vyhýbat se překážkám v interiéru, ale také se přeměnit ve stabilnější tříkolový dopravní prostředek pro jízdy venku.

Automobilka Kia investuje do oblasti robotiky významné prostředky, neboť toto odvětví považuje za jednu z významných součástí mobility, a aktivně proto zajišťuje související technologie. 10. září 2018 skupina realizovala strategickou investici do amerického technologického start-upu Perceptive Automata, zaměřeného na výzkum umělé inteligence, s cílem připravit technologii predikování lidského pohybu. Firma rovněž spolupracuje s čínským start-upem DeepGlint, jenž disponuje špičkovou technologií vidění na bázi umělé inteligence.

Ve spolupráci s SK Telecom a Hanwha Asset Management byl vytvořen ‚Fond aliance pro AI‘ v objemu 4,5 milionu USD s cílem investovat do slibných start-upů se schopnostmi na poli umělé inteligence a chytré mobility.

Poznámky pro redaktory:

H-VEX – Hyundai Vest Exoskeleton

H-CEX – Chairless Exoskeleton

H-MEX – Hyundai Medical Exoskeleton

HUMA – Hyundai Universal Medical assist

KIA MOTORS CZECH je výhradním dovozcem nových automobilů značky Kia do České republiky, ve které působí od roku 1993. Za 25 let své existence prodala Kia na českém trhu téměř 110 000 vozů. Aktuálně prodává na 12 modelových řad z čehož 6 s alternativním pohonem (EV, HEV, PHEV, MHEV). Kia má v ČR 60 autorizovaných prodejních a servisních míst a průběžně jí patří 7. místo na trhu. V roce 2015 uzavřela partnerství se společností Autodrom Most, která provozuje motorsportové aktivity a Centrum bezpečné jízdy. Kurzy pro výuku a výcvik bezpečnosti se zaměřením na krizové situace v běžném silničním provozu navštívilo za dobu spolupráce téměř 8 tisíc účastníků, kteří s více než třemi desítkami modelů Ceed najezdili na 20 tisíc kilometrů. Od roku 2009 Kia úzce spolupracuje s Nadací Naše dítě, jejíž aktivity rozšířila o projekt dárcovské samolepky „Já a Kia pomáháme dětem“, v hodnotě 50 korun za každý nově prodaný vůz. Od zahájení spolupráce obdržela nadace částku převyšující 2 miliony korun a podpořeno bylo více než 70 projektů na pomoc znevýhodněným či zdravotně postiženým dětem. Více informací o společnosti KIA MOTORS CZECH naleznete na stránkách www.kia.cz.

Kia Motors Corporation – výrobce celosvětově kvalitních automobilů pro všechny mladé duchem, byla založena v roce 1944 a je nejstarší korejskou automobilkou. Kia vyrábí ročně více než 3 milionu automobilů v 14 výrobních a montážních závodech v 5 zemích světa. Ty jsou následně prodávány prostřednictvím sítě distributorů a dealerů ve 180 zemích celého světa. Kia celosvětově zaměstnává okolo 49 000 zaměstnanců a vykazuje roční obrat téměř 45 miliard USD. Je hlavním partnerem tenisového grandslamového turnaje Australian Open a také oficiálním automobilovým partnerem fotbalové organizace FIFA – řídící orgán FIFA World CupTM.a oficiálním partnerem Evropské ligy UEFA platné pro sezóny 2018/2019. Pro více informací o společnosti Kia Motors a jejích výrobcích, navštivte prosím globální mediální centrum www.kianewscenter.com