ABB získala zakázku za 40 milionů USD na ekologickou rozvodnu v Německu

Modernizace elektrické rozvodny s inovativním, plynem izolovaným rozváděčem pomáhá společnosti TransnetBW snížit ekologický dopad

Společnost ABB od německého provozovatele elektrické rozvodné soustavy TransnetBW získala zakázku v hodnotě přibližně 40 milionů USD na modernizaci rozvodny velmi vysokého napětí v obci Obermooweiler ve spolkové zemi Bádensko-Würtembersko. ABB v rámci této modernizace jako první na světě instaluje plynem izolovaný rozváděč pro napětí 380 kilovoltů (kV), který využívá ekologickou plynnou směs v souladu s oborovou normou SF6.

Rozvodny umožňují efektivní a spolehlivý přenos a rozvod elektrické energie. Rozváděče umístěné uvnitř rozvodny řídí a chrání síť před výpadky a zaručují spolehlivou dodávku elektřiny.

V elektrotechnice se plyn SF6 pro své jedinečné fyzikální vlastnosti hojně používá už celá desetiletí. Je to nicméně skleníkový plyn, a proto ABB hledá alternativní řešení. V roce 2015 ABB úspěšně uvedla do provozu 170kV rozvodnu v Curychu vybavenou plynem izolovanými rozváděči AirPlus™, které využívají alternativní směs plynů.

Nová, plynem izolovaná rozvodna pro napětí 380 kV v Obermooweileru je dalším milníkem, který posouvá ABB na špičku ekologicky efektivních inovací. Podporuje cíl Německa do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o 40 % a do roku 2050 o 95 %.

„Díky více než třicetiletému technologickému partnerství mezi společnostmi ABB a TransnetBW jsme dosáhli dalšího inovačního milníku,“ uvedl Claudio Facchin, prezident divize ABB Energetika. „Ekologická řešení pro plynem izolované rozváděče sníží dopad na životní prostředí a zároveň posílí přenosovou síť.“

„Jsme rádi, že s tímto projektem připravujeme cestu pro technologické inovace, které mohou významně přispět k ochraně klimatu,“ uvádí Dr. Werner Götz, výkonný ředitel společnosti TransnetBW.

Společnost ABB v roce 2018 slaví 50. výročí technologie plynem izolovaných rozváděčů, kterou sama zavedla. Kompaktní konstrukce plynem izolovaných rozváděčů umožňuje úsporu místa až o 70 % v porovnání se vzduchem izolovanými rozváděči. Jako technologický a tržní lídr v oblasti technologie plynem izolovaných rozváděčů pro velmi vysoké napětí nabízí ABB rozváděče a aplikace pro napětí od 72,5 kV do 1200 kV a má globální instalovanou základnu více než 30 000 jednotek. Aktuální portfolio ABB zahrnuje ekologicky efektivní výrobky a digitální funkce.

Popisek k obrázku: Plynem izolovaný rozváděč pro napětí 380 kV, instalovaný v rozvodně společnosti TransnetBW v obci Weier v Německu

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a má dva jasné hodnotové cíle: přivést elektrickou energii z jakékoli elektrárny do jakékoli zásuvky a automatizovat různá odvětví od přírodních zdrojů až po finální výrobky. Jako titulární partner formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com.