Renishaw a Sandvik investují do budoucnosti kovového 3D tisku

Praha, 28. listopadu 2018 – Globální strojírenská společnost Renishaw zahájila spolupráci s firmou Sandvik Additive Manufacturing, aby dále posílila průmyslové odvětví aditivní výroby (AM) z kovových prášků. Firmě Sandvik bude dodávat vysoce výkonné multilaserové systémy RenAM 500Q, které podstatně navýší její tiskovou kapacitu.

Jedná se o jednu z největších instalací nejvyspělejšího AM systému Renishaw, RenAM 500Q. Systém je vybaven čtyřmi 500W lasery v nejběžněji používaných velikostech platformy, což při zachování kvality umožňuje radikálně zvýšit produktivitu.

Díky spolupráci se společností Renishaw tato investice doplní stávající technologie firmy Sandvik pro 3D tisk a posílí její postavení na rostoucím trhu s aditivní výrobou. Obě společnosti také hodlají spolupracovat v oblastech, jako je vývoj materiálů, technologické procesy v aditivní výrobě a následné zpracování.

Společnost Renishaw je lídrem a inovátorem v aditivní výrobě z kovového prášku a metrologii, což z ní dělá dokonalého partnera pro tyto oblasti,“ vysvětluje Robin Weston, marketingový manažer produktové divize aditivní výroby společnosti Renishaw. „Sandvik je dobře zaveden v celém hodnotovém řetězci AM a zaujímá vedoucí postavení na trhu s jemným kovovým práškem pro aditivní výrobu. Rovněž globálně vyniká špičkovou odbornou znalostí metod následného zpracování, jako je obrábění, tepelné zpracování a sintrování (spékání kovů). Naše spolupráce posílí pozici společnosti Sandvik v období rychlého růstu průmyslu výroby z kovových přísad. “

Společnost Sandvik zaujímá vedoucí postavení na trhu s kovovým práškem pro aditivní výrobu a od roku 2013 uskutečnila významné investice do různých technologií 3D tisku kovových součástek. Nedávná dodávka multilaserových systémů RenAM 500Q velmi dobře doplní naše současné portfolio tisku. Vedle toho naše spolupráce s firmou Renishaw bude prospěšná pro obě strany, pokud jde o zhodnocení očekávaného rychlého růstu,” říká Kristian Egeberg, prezident společnosti Sandvik Additive Manufacturing.

Firma Sandvik zahájila rozsáhlé investice ve výši 200 milionů švédských korun (přibližně půl miliardy Kč) v novém závodě na výrobu titanových a niklových prášků pro aditivní výrobu. Tato investice doplní stávající nabídku práškových přípravků Osprey™ společnosti Sandvik, která tak bude zahrnovat prakticky všechny relevantní skupiny slitin, a dále posílí vedoucí pozici společnosti Sandvik jako dodavatele prášku pro aditivní výrobu.

Další informace o produktech a službách společnosti Renishaw naleznete na adrese www.renishaw.com/additive.

###

Renishaw je jednou z předních světových společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií, se zkušenostmi v oblasti měření a zdravotnictví. Společnost dodává výrobky a služby pro širokou škálu aplikací, od výroby proudových motorů a větrných turbín, až po stomatologii a neurochirurgii. Vedoucí postavení má také v oblasti aditivní výroby (zde se zaměřuje na 3D tisk z kovových prášků a technologii vakuového lití). Renishaw je jediným britským výrobcem zařízení pro 3D tisk z kovu. Skupina Renishaw má v současnosti přes 70 poboček ve 35 zemích, s více než 4000 zaměstnanci. Zhruba 2600 zaměstnanců pracuje ve Velké Británii, kde je soustředěna většina výzkumu, vývoje a výroby společnosti.