Sberbank CZ za tři čtvrtě roku 2018 vydělala 260 milionů korun

Praha, 30. 11. 2018- Za tři čtvrtletí roku 2018 Sberbank CZ dosáhla zisk po zdanění ve výši 260 milionů korun. K dosažení dobrého výsledku přispěl především rekordní objem úvěrů, díky němuž rostly provozní výnosy. Pozitivní vliv měly i finanční operace a vysoká kvalita úvěrového portfolia, která snížila opravné položky.

Úvěry pro fyzické osoby překonaly ve třetím čtvrtletí další prodejní rekordy. „Naše FÉR hypotéky a FÉR půjčky se těší stále vysokému zájmu klientů. Meziročně se zvýšil objem spotřebitelských úvěrů o 31 % a hypoték o 23 %. Klienti oceňují naše férové produkty s jasnými podmínkami a transparentním úročením. Sberbank jako jedna z prvních bank reagovala na zvýšení základní sazby ČNB a letos již podruhé zvedla sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Naše zhodnocení FÉR spoření PLUS se vkladem do 300 tisíc patří k nejatraktivnějším na trhu,“ komentuje výsledky Edin Karabeg, generální ředitel a předseda představenstva Sberbank CZ. V oblasti firemního bankovnictví přispělo k výsledkům několik významných úvěrů, které Sberbank poskytla korporátním a SME klientům, a její aktivity v exportním, obchodním a real estate financování.

„Zisk z finančních operací před tvorbou rezerv a opravných položek se meziročně o procento zvýšil na 1,707 mld. korun. Provozní náklady se i přes růst obchodů a významné investice do nových služeb a inovativní infrastruktury daří držet pod kontrolou. Oproti loňskému roku mírně klesly o 2,02 % na 1,075 mld. korun. Zisk je díky vysoké kvalitě úvěrového portfolia pozitivně ovlivněn také nižšími opravnými položkami,“ doplňuje Dušan Baran, finanční ředitel a místopředseda představenstva Sberbank CZ.

Sberbank CZ, a.s.

Sberbank CZ je univerzální bankou se širokou nabídkou finančních produktů a služeb retailovým klientům, malým a středním firmám i velkým společnostem. Její základní hodnotou je co nejvyšší spokojenost klientů. Zakládá si na férovém přístupu a vstřícných službách. Dlouhodobě rozvíjí program FÉR produktů s jasnými cenami a podmínkami. V rámci firemního bankovnictví má Sberbank CZ vedle nabídky běžných bankovních produktů silnou pozici v oblasti devizových operací, strukturovaného a exportního financování. Na českém trhu působí Sberbank CZ od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni