NEJ 5 ekologických předsevzetí: jak začít ze dne na den a bez nákladů?

7. ledna 2018 – Se začátkem nového roku nastává období, kdy plníme nová předsevzetí. Lepší strava, více pohybu, více času na koníčky nebo pečlivější trénink cizích jazyků. To jsou ty nejběžnější body, ke kterým se chceme v novém roce uchýlit. Co kdybyste však letos popřemýšleli o tom, jak být od počátku ledna aspoň o malinko ekologičtější? Máme pro vás tipy, s nimiž lze začít v podstatě ze dne na den a nebudou vás stát žádné peníze. Takže se snadno stanou běžnou rutinou.

  1. Opravdu potřebujete brčko?

Jedno z předsevzetí, se kterými můžete začít opravdu hned teď, je eliminace používání plastových brček. Nepořizujte je domů a odmítněte v kavárně či restauraci. Určitě neplatí, že jejich vyloučením ze svého života spasíte svět, nicméně i tenhle krok se v péči o naše životní prostředí počítá. Uvádí se například, že jenom v Americe se denně upotřebí na 500 milionů brček. Kdybychom je poskládali jedno za druhým, dokázaly by obtočit naši zemi 2,5krát. Dle údajů z roku 2017 jsou v pořadníku nejčastěji nalezeného odpadu v oceánech na 11. místě. A jedno takové brčko se rozloží za 200 let. Pokud na jeho použití opravdu trváte, můžete pak najít aspoň kovovou nebo skleněnou či bambusovou alternativu. Jejich cena začíná přibližně na padesáti korunách.  

  1. Baterie do koše nepatří

Sice se jako národ zlepšujeme v recyklaci, nicméně pořád máme ve zvyku vytřídit hlavně plasty, papír a sklo. Vybité tužkové baterie nebo staré žárovky mnohdy stále vyhazujeme do klasického koše. Když se však tyto vysloužilé elektrosoučástky dostanou na skládku, mohou se z nich do půdy i do ovzduší uvolňovat nebezpečné látky. Myslete proto i na elektroodpad. Bezplatnou pomůckou v jeho recyklaci může být třeba Family Box z dílny kolektivního systému Rema. Je to krabička, která je speciálně navržená pro skladování vybitých baterií, aby se nám leckde neválely a zároveň neskončily v komunálním odpadu. Family Box si můžete zdarma objednat online a až ho naplníte, stačí jej zabalit a odnést na poštu. Pokud si po jeho naplnění na webu tvůrce projektu vygenerujete adresní štítek, bude odeslání opět bezplatné. Krabice dorazí do kolektivního systému, který zaručí ekologickou likvidaci.

  1. Tašky a sáčky vždy při sobě

Naučte se mít vždy při sobě nákupní tašku. Vyhnete se tak okamžikům, kdy neplánovaně zaběhnete do obchodu a kvůli nákupu jste nuceni zakoupit si novou. Ať už je ta vaše plátěná (což je nejekologičtější varianta) nebo plastová, tak jak tak se znovupoužití cení. Stejně to lze udělat například se sáčky na ovoce, zeleninu, pečivo nebo jiné drobné artikly. V obchodě můžete použít vlastní, v lepším případě textilní. Na trhu najdete jejich různé udržitelné varianty, nejznámější jsou například české značky Frusack, Saaczech nebo Český západ. Nicméně i ty igelitové lze použít vícekrát a vyhnout se tak jejich nadměrné spotřebě.

  1. „Udržitelné“ kafe

To, že je ekologičtější natočit si kohoutkovou vodu, než kupovat ji v plastových lahvích, už asi není potřeba zmiňovat. Ekologicky, či spíše udržitelně, se dá ale chovat i v případě, kdy si pravidelně dopřáváte ranní drogu v podobě kávy – připravované jinde než doma. Pokud si objednáváte kávu s sebou, mnohé podniky i řetězce vám dají možnost odnést si ji ve vlastním termo-hrnečku nebo tumbleru. Nabízí to například Benzina či Starbucks, nicméně i leckteré menší kavárny, stačí se většinou informovat u obsluhy. Dokonce to pro vás může být i výhodnější, protože často získáte za volbu ekologičtější varianty slevu. Třeba ve Starbucks máte nápoj do vlastního hrnku o 10 Kč levnější. Novinkou v Česku je taky iniciativa Otoč kelímek, v rámci které je možné nechat si kávu připravit do vratného zálohovaného kelímku.

  1. Rozlučte se s papírovými ubrousky

„Zelenějšími“ se můžete stát i tak, že se vynasnažíte vyloučit používání jednorázových papírových ubrousků, kuchyňských utěrek a ideálně také kapesníčků. Nejlepší alternativou je nahradit je těmi látkovými, které mají mnohem delší životnost a bude možné je používat dlouhodobě. Většina těchto produktů se sice vyrábí z kvalitního papíru, po použití ale není správné je z hygienických důvodů vhazovat do modrých kontejnerů, v nichž se shromažďuje papír k recyklaci. Recyklaci papíru navíc ztěžuje jakékoli znečištění, takže není vhodné do modrého kontejneru obecně vhazovat mastné nebo jinak zašpiněné papírové obaly. Pokud si nedokážete použití „jednorázovek“ odpustit, sáhněte alespoň po těch, které jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu.