Digitální nomád – nonstop na cestách a práce odkudkoliv

Jak skloubit pracovní a osobní život je tématem, které řeší stále více lidí. Mladí více než kdy předtím kladou důraz na svůj osobní čas a nechtějí sedět od brzkého rána do pozdního večera v práci. Stále více lidí hledá způsob, jak si vydělat potřebné peníze a zároveň se bavit a trávit svůj čas smysluplně. A právě takhle vzniklo digitální nomádství, ke kterému se v poslední době nechává strhnout stále více lidí. Digitálním nomádem je takový člověk, který vykonává svou práci na dálku takřka odkudkoliv na světě, přičemž mu k tomu postačí notebook a připojení k internetu. Klasickou kancelář tak může vyměnit za pláž nebo sněhovou závěj za polárním kruhem.

Ajťák, markeťák nebo grafik na cestách. Prvními nomády byli zejména lidé z oblasti IT, na dálku totiž zpravidla není problém kódovat či vytvářet grafické návrhy webových stránek. Nyní jde o populární životní styl mezi lidmi z marketingu, živit se tak mohou také například grafici či fotografové. „Díky rozvinutým technologiím je možné takto pracovat ve stále více odvětvích. Většinou jde o osoby, které pracují na volné noze pro více klientů. Často to funguje tak, že začínají se svým podnikáním doma a až po získání důvěry klientů se vydávají do světa,“ popisuje Jan Silber, jeden ze zakladatelů IT jobportálu Jobstack.it, který nyní nabízí inzerování pracovních pozic zdarma. Zajímavou pozicí, kterou lze takto vykonávat, je také virtuální asistent, který na dálku zpracovává drobné úkoly, jako jsou různé rešerše či revize. Stále menším problémem je také být digitálním nomádem zaměstnancem, a to hlavně v již zmíněném oboru IT, kde je v současnosti složité získat kvalitního odborníka, a tak se firmy snaží vycházet co nejvíce vstříc.

Rozlišit můžeme dva typy digitálních nomádů – příležitostné a stálé. První z nich najdeme hlavně mezi zaměstnanci, kteří takto vyjíždějí jen na určité období, aby svou práci oživili a načerpali nové kreativní nápady. Ti druzí pracují zpravidla na volné noze a celoročně pobývají v zahraničí. V obou případech je předpokladem dobrá znalost cizího jazyka, zpravidla angličtiny. Doporučením je však také naučit se pár základních frází v jazyce místním.

Oblíbená je jihovýchodní Asie

Mezinárodním portálem, který nomády sdružuje je NomadList.cz. Je zde možné nalézt různá doporučení, jak v daných místech nomádit a také je zde vytvářen žebříček nejoblíbenějších míst, odkud se dá na dálku pracovat. Aktuálně je na první příčce Canngu na Bali a hned za ním tradičně thajské destinace Chiang Mai a Bangkok, které jsou oblíbené hlavně díky nízkým nákladům na život v poměru k nabízeným exotickým zážitkům. Na čtvrtém místě se aktuálně umisťuje Praha, která je pro zahraniční nomády také zajímavou destinací. Češi se vydávají nejčastěji do již zmíněné jihovýchodní Asie, ale v kurzu jsou i střední a jižní Amerika. „Ale jsou také lidé, kteří se nebojí ani dražších destinací, které chtějí poznat, jako je třeba Japonsko nebo Spojené státy,“ dodává Jan Silber, jeden ze zakladatelů IT jobportálu Jobstack.it, který nabízí inzerování pracovních nabídek zdarma.

Nomádi žijí nezávislým životem, místo hmotných statků získávají raději zážitky a mnoho z nich se řídí pravidlem 20 kilo, které říká, že vše, co k životu člověk na cestách potřebuje, by se mělo vejít do zavazadla o hmotnosti 20 kilogramů. Jediná závislost tady ale přece je, a tou je připojení k internetu, které je pro hladký průběh výkonu práce nezbytné. Při rozhodování, kam vyrazit, se tak nomád řídí tím, zda tam bude možné se připojit na stabilní wifi, aby práce ani komunikace s klienty nevázla. Život ulehčují aplikace jako Skype, díky kterému lze pohodlně na dálku udržovat nejen pracovní, ale také osobní a rodinné vztahy. Díky portálům jako je Airbnb nebo Couchsurfing je zase jednodušší sehnat si dočasné ubytování. Kouzlo digitálního nomádství je ale také v umění se z internetu v pravou chvíli odpojit, užívat si a čerpat atmosféru místa, kde se zrovna nacházíte.

Sbohem, komfortní zóno!

Digitální nomádství je také o umění vystoupit ze své komfortní zóny, opustit jisté životní pohodlí a vyměnit jej za mnohdy neopakovatelné zážitky. Nomádství nabízí velkou volnost, vždy si můžete vybrat, kam zrovna chcete jet nebo co a kdy chcete dělat. Vyžaduje však také silnou vůli a schopnost si práci zorganizovat. Důležité je také ohlídat si legislativu, pravidelně si zjišťovat vízové povinnosti a další požadavky každé ze zemí. „Úskalím může být také uzavírání smluv s klienty z různých zemí, kdy je nutné dodržovat formální, finanční a daňové aspekty,“ dodává Jan Silber z Jobstack.it.

Sám sebou, ale také sám se sebou

Nezbytné je také naučit se trávit čas sám se sebou. I přesto, že se člověk pohybuje na místech, kde je spousta lidí, může se časem začít cítit sám. Nomádi si mohou vyhledat přátele v místě, kde se zrovna nacházejí, vybudovat dlouhodobější přátelství je však z důvodu častých přesunů složité.