Nejlepším Startupem 2018 je Retino!

14. ledna 2019 – Reklamace zboží přináší spoustu administrativy, vyřizování vratek zabere hodně času a potenciálu zaměstnanců snad každého e-shopu, ale i řady jiným firem. Retino vše vyřídí, včetně průběžného informování zákazníka, a předchází tak zbytečným stížnostem. Retino je vítěz samostatné kategorie Česká spořitelna Nejlepší Startup, která je vyhlašována v rámci podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku. Nejlepší Startup 2018 byl vyhlášen na slavnostním galavečeru na pražském Žofíně.

Vítězná společnost Retino se věnuje reklamacím, což je vždy nejkritičtější místo vztahu firem se zákazníkem. Zatímco v běžném trhu je spokojenost zákazníků s vyřízením reklamací 50 procent, v případě Retino je to 95 procent, přičemž náklady jsou o 60 procent nižší. Spokojených společností jsou desítky a ušetří v průměru 60 procent času a neustále se opakující úkony. Retino například pro e-shop založí reklamaci, vyřeší dopravu, urychlí zpracování, informuje zákazníka, jednoduše zajistí kompletní a kvalitní servis. Díky Retinu vidí zákazník všechny informace o svém případu online. Odpadá hlavní důvod k nespokojenosti pro zákazníky, kterým je nedostatek informací o průběhu vyřízení reklamace. Retino automatizuje většinu procesů, a každá společnost se tak můžete věnovat více svému oboru podnikání.

„Udělat z „noční můry“ každého obchodu – reklamací a vratek zboží – konkurenční výhodu se zdá být utopická představa. Vítězný Startup 2018, Retino, přeměnil zdánlivou utopii v inspirativní realitu,“ okomentoval výsledek Petr Zelenka z České spořitelny. „V České spořitelně víme, že existuje celá řada odvážných projektů, které mají potenciál vyrůst v úžasný byznys. Na začátku ale potřebují důvěru okolí a podporu. Motto České spořitelny zní: ,Když ve vás někdo věří, dokážete vícʻ. Startupy proto u nás mají dveře otevřené a jsme rádi, že můžeme přispět také k jejich veřejnému oceňování,“ doplnil zástupce titulárního partnera Petr Zelenka.

Druhé místo získala společnost Yieldigo, která pomáhá maloobchodníkům pomocí umělé inteligence a pokročilé matematiky stanovit optimální regálové ceny, a tím zvyšuje profit i spokojenost zákazníků. Yieldigo analyzuje transakce maloobchodníků a hledá vzorce chování jejich zákazníků. Na základě toho vytváří komplexní matematický model, který slouží k určení optimálních regálových cen. Model je určen pro velké kamenné řetězce i e-shopy. Yieldigo se zaměřuje pouze na potraviny, drogerie a lékárny, čímž dosahuje nejlepších výsledků na světě. Běžně obchodníci při cenotvorbě sledují konkurenci či určují cenu na základě vlastní marže. Yieldigo tyto dvě základní metody rozšiřuje o tzv. customer centric approach, tedy určuje hodnotu zboží z pohledu zákazníka. Kromě toho, že tento revoluční přístup nahrazuje cenové analytiky a manažery, zvyšuje profit o 5 až 15 % a v neposlední řadě zlepšuje vnímání ceny ze strany koncových zákazníků.

Třetí příčku obsadila technologická firma EXPANDO global, která prostřednictvím multikanálového prodeje pomáhá firmám prodávat po celém světě. Technologicky pomáhá propojovat data klientů s dalšími prodejními platformami pomocí vlastního software. Pomáhá s přizpůsobením se lokálním podmínkám, zajišťuje zákaznickou podporou i podporou prodeje, včetně zvyšování obratů klientů v zahraničí, a to převážně v západní Evropě a USA. Její produkt je určen výrobcům a prodejcům zejména spotřebního zboží. Pomáhá překonat bariéry vstupu na zahraniční trhy. Svým klientům už vygenerovala tržby ve výši 100 mil. Kč.

„Technologické startupy mají obrovský potenciál a výsledky kategorie Nejlepší startup to jednoznačně dokládají. Ukazuje se, že třeba i jednoduchý nápad se dá docela dobře převést na fungující byznys, který pak pomáhá spoustě klientů. To je případ všech společností, které se umístily na stupních vítězů,“ uvedl Nikola Rafaj z nejvýznamnějšího technologického akcelerátoru ve střední Evropě StartupYard.

Kategorii pro mladé, inspirativní firmy a podnikatele vyhodnocuje porota složená z top investorů, zástupců velkých korporací a akcelerátorů z ČR i zahraničí. Odborným garantem je akcelerátor StartupYard a kategorii podpořil také portál Startupjobs.cz. Vítěze letos vybírala odborná porota ve složení Martin Kočí z České spořitelny, Nikola Rafaj ze StartupYard, Filip Mikschik ze StartupJobs, Jana Žůrková z Microsoftu, Renata Pazourková z Vodafone, Michal Čarný z Mastercard, Milan Mika z ÚJV, Markéta Jindrová z Czechinvestu, Petr Žalský z Colliers a Petr Kolář z Agentury pro rozvoj podnikání a inovace.

Česká spořitelna Nejlepší Startup 2018
1. místo Retino.cz s.r.o. – správa reklamací a vratek
2. místo Yieldigo, s.r.o. – stanovování optimálních regálových cen
3. místo EXPANDO global s.r.o. – podpora multikanálového prodeje

***

Nejlepší Startup je celorepubliková soutěž, které se mohou zúčastnit právnické osoby nebo fyzické osoby s platným živnostenským oprávněním s maximálně tříletou historií podnikání. Tyto společnosti by se měly vyznačovat svojí inovativností, růstem, kladným vlivem na společnost, či sektor, ve kterém operují. Soutěž oslovuje a hodnotí úspěšné startupy. To znamená společnosti, které mají kladný výsledek po finančně operativní stránce nebo zajímavý růst a také zajímavý příběh zakladatelů i samotné společnosti. Vyhlašovatelem soutěže jsou Hospodářské noviny, pořadatelem je agentura Communa, hlavním partnerem je Česká spořitelna a odborným garantem je akcelerátor StartupYard.