Krvavý Měsíc je pro fotografy unikátní výzvou. Jak vyfotit tento zvláštní úkaz?

V pondělí 21. ledna zažijeme, jak se barva Měsíce postupně přemění na krvavě rudou. Uznávaný  fotograf krajiny David Noton připravil několik rad pro fotografy, jak Měsíc v této fázi fotit.

Zatmění je způsobeno odcloněním slunečního svitu Zemí při jejím průchodu mezi Sluncem a Měsícem. Změna barvy Měsíce do červena má souvislost s Rayleighovým rozptylem, kdy se v atmosféře objevuje zelená a fialová část barevného spektra.

  1. Důležité informace snadno a rychle díky mobilním aplikacím

Poloha Slunce na obloze se v průběhu dne výrazně mění v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V případě Měsíce je to ale jinak – jeho putování po obloze je dané složitou eliptickou dráhou Země, a změny jsou tak rychlejší, než by odpovídalo ročním obdobím. Sledování i fotografování Měsíce proto vyžaduje přesné načasování.

Informace o poloze naší přirozené družice lze zjistit díky aplikaci pro mobilní telefony Photographer’s Ephemeris, která nabízí skvělý přehled o časech i azimutech východu a západu Měsíce i o měsíčních fázích. Užitečná je také aplikace Photopills, jež  poskytuje komplexní informace o poloze Měsíce na obloze.

Právě tyto dvě aplikace mám v plánu využít i já. V anglickém Dorsetu chci fotografovat Měsíc během prvních patnácti minut od jeho východu na obloze spolu s dalším objektem na horizontu pro srovnání velikostí,“ uvádí David Noton, uznávaný fotograf krajiny a ambasador společnosti Canon.

2. Použijte objektiv s optimálním zoomem

Zachytit Měsíc co nejlépe v celé ploše záběru tak, aby byl vidět doslova každý kráter, je výzva, kterou si obvykle berou za svou astronomové vybavení vesmírnými teleskopy, ale pokud máte ve své fotografické výbavě digitální zrcadlovku a teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností okolo 600 mm, máte velkou šanci na úspěch. Záleží také na zvolené kompozici. „Já použiji digitální zrcadlovku Canon EOS 5D Mark IV a objektiv EF 200-400mm f/4L IS USM s vestavěným telekonvertorem 1,4x,“ upřesňuje David Noton.

3. Používejte stativ

Už při komponování záběru zjistíte jednu důležitou věc: sledování Měsíce je náročné, protože i když se to nezdá, pohybuje se po obloze rychle. Pokud budete používat objektiv s velkou ohniskovou vzdáleností, je dobré mít robustní stativ, díky kterému je pořízení snímků jednodušší. „Ačkoli je lákavé fotit Měsíc z ruky, nesmíte zapomenout na to, že je to objekt vzdálený více než 384 000 kilometrů, takže i při vysoké rychlosti závěrky způsobí drobné pohyby rukou a chvění nenapravitelné škody,“ říká Noton.

4. Zakomponujte Měsíc do krajiny

Snímky Měsíce sice mohou být nádherně detailní, ale pokud je na snímku pouze toto vesmírné těleso, jde o záběr, který potěší hlavně astronomy. Zajímavější je využít kouzlo zemského satelitu ve  fotografii krajiny nebo použít měsíční svit jako zdroj světla. Obtížná je zejména druhá varianta, protože množství světla odraženého od Měsíce je malé – a jas jeho povrchu je naopak příliš vysoký. Až dosud znamenalo focení v noci dlouhé expozice, ale s moderními plnoformátovými zrcadlovkami, které si skvěle poradí i s velmi špatnými světelnými podmínkami, se fotografům otevírá zcela nový svět příležitostí pro kvalitní noční snímky.

5. Nepoužívejte delší expoziční časy

Nejúchvatnější fotografie v krajině s využitím Měsíce vznikají v situacích, kdy je měsíční svit v rovnováze se soumrakem okolní oblohy. Takové snímky jsou příjemné na pohled, mají skvělou atmosféru a působí věrohodně.

Z podstaty věci bude každá fotografie pořízená středním nebo širokoúhlým objektivem zobrazovat Měsíc v podobě malé svítící tečky, ale i tak bude ještě jeho přítomnost ze snímku cítit. I takto malý světelný objekt bude přirozeně přitahovat lidské vnímání, i když by se mohl zdát bezvýznamný. Důležité je nezapomenout na rychlost závěrky – příliš pomalá expozice způsobí, že výsledkem bude nevzhledný měsíční pruh.

Zvládnutí rychlosti závěrky je důležité i za jasných nocí. Pro nerozmazané snímky by měl stačit expoziční čas 1/250 sekundy s clonou f/8 a citlivostí ISO 100. 

Kdo je David Noton

David Noton se již přes tři desetiletí věnuje krajinářské a cestovní fotografii. V portfoliu má mnoho úžasných snímků i úspěchů včetně několika ocenění z prestižní fotografické soutěže BBC Wildlife Photographer of The Year.  Při focení preferuje přístroje i objektivy značky Canon, jako jsou například digitální zrcadlovky EOS 5DS R nebo EOS 5D Mark IV a objektiv EF 24-70mm f/2.8L II USM.