Společnost Cisco umožní podnikům využít potenciál internetu věcí díky rozšíření portfolia intent-based sítí

Praha, 29. ledna 2019 – Zařízení internetu věcí otevírají firmám zcela nové možnosti. Nicméně využít jejich skutečný potenciál se podaří jen málokteré. Každý podnik má specifické požadavky na zařízení internetu věcí, což spolu s nárůstem jejich počtu znamená stále vyšší nároky na infrastrukturu. Ta se přitom musí přizpůsobit byznysu. Většina projektů zaměřená na využití technologií internetu věcí se proto potýká s problémy, neboť je podniky nedokážou efektivně nasadit v plné šíři. Navíc zajištění bezpečnosti senzorů je mnohdy v první fázi přehlíženo. Společnost Cisco proto na veletrhu Cisco Live v Barceloně představila nová řešení v rámci svého portfolia intent-based sítí zaměřená právě na maximální využití potenciálu zařízení internetu věcí.

Nové síťové produkty, nástroje pro vývojáře, průvodce ověřenými designy a partnerské specializační programy podporují škálovatelnost a flexibilitu v prostředích s technologiemi internetu věcí, a zároveň zajišťují i jeho zabezpečení. Novinky v portfoliu Cisco zahrnují:

  • Nové síťové platformy pro internet věcí: Cisco představuje nové průmyslové přepínače Catalyst a průmyslové směrovače pro integrované služby speciálně určené pro prostředí internetu věcí. Ty běží na operačním systému IOS XE, na kterém jsou postavena řešení intent-based sítí v kampusech, na pobočkách i WAN sítích. Nové platformy lze snadno spravovat skrze nástroj Cisco DNA Center, který umožňuje vysoký vhled do sítě ve všech typech nasazení.
  • Nové nástroje pro vývojáře: Program pro vývojáře DevNet se rozšiřuje o novou sadu nástrojů, která umožní zákazníkům a partnerům rychleji inovovat díky využití hrany internetu věcí (IoT Edge). Celý ekosystém partnerů tak nyní získává možnost vyvíjet a spravovat aplikace na hraně sítě a pomoci tak svým zákazníkům vybudovat skutečně flexibilní prostředí reagující na konkrétních obchodní požadavky. Navíc nový nástroj IoT Developer Center obsahuje mnoho výukových materiálů, nástrojů pro vývojáře a podpůrné zdroje, takže partneři mohou začít stavět nová řešení a vyvíjet nové aplikace již dnes.
  • Blueprinty pro energetický průmysl, výrobu, a vzdálená a mobilní aktiva: díky spolupráci s mnoha partnery vydala společnost Cisco tři nové designy v rámci programu Cisco Validated Designs. Jedná se o blueprinty pro architektury internetu věcí, které byly vyzkoušeny, testovány a byly u nich potvrzeny jasné obchodní výsledky.
  • Školení pro partnery: partneři společnosti Cisco hrají klíčovou roli v úspěšných implementacích projektů internetu věcí. Společnost Cisco proto buduje globální síť partnerů zaměřených právě na tuto oblast. Těm nabízí školení a specializační programy. Certifikovaní partneři pak získají možnost poznat průběh projektů a fungování obchodních týmů Cisco i jejich zákazníků. Společnost Cisco má zároveň rozsáhlý ekosystém průmyslových partnerů, nezávislých prodejců softwaru a poskytovatelů služeb, kteří realizují projekty internetu věcí u zákazníků z oblasti výroby, dopravy, energetiky, maloobchodu či veřejného sektoru.

Rozšíření intent-based sítí na hranu internetu věcí

Intent-based sítě znamenají klíčovou změnu v tom, jak se sítě budují, a jakým způsobem je organizace spravují. Končí doba, kdy se tradiční sítě spravovaly manuálně, což IT specialistům zabralo velmi mnoho času. Nový způsob fungování sítí umožňuje jednoduše zachytit byznysový záměr a přeložit jej do daných síťových politik.

Mezi klíčové výhody intent-based sítí patří:

  • Škálování: Cisco zjednodušuje nasazení zařízení internetu věcí. IT týmy tak mohou využít své expertízy a využívat známé nástroje jako Cisco DNA Center pro automatizované a snadné škálování. I složitá nasazení, která dříve zabrala měsíce, mohou být dokončena v řádu hodin či dokonce minut.
  • Flexibilita: v mnoha případech může být obměna infrastruktury pro zařízení internetu věcí nemožná – ať už kvůli příliš vysokým nákladům či z důvodu nedostatečné kapacity IT. Modulární design ale znamená, že platformy společnosti Cisco jsou flexibilní a připraveny na budoucnost, takže zákazník může bez potíží přejít na nové technologie, jako například 5G, aniž by musel měnit svoji stávající síťovou infrastrukturu. Nová řada produktů Cisco Industrial Routers představuje první a zároveň jediné průmyslové směrovače, které jsou připraveny na 5G připojení s IPv6 protokoly.
  • Bezpečnost: Cisco věří ve vícevrstvý přístup k zajištění bezpečnosti. To znamená, že bezpečnost je zabudována v každé vrstvě systému – tedy od síťového hardwaru přes operační software až po hranu výpočetních aplikací. Díky širokému bezpečnostnímu portfoliu dokáže Cisco nabídnout celistvé integrované řešení.

Dostupnost

Přepínače z řady Cisco Catalyst IE3x00 Rugged Series of Switches a směrovače z řady Cisco IR1101 Integrated Services Router Rugged jsou dostupné již dnes.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.